Afbeelding

Kyton naar topscore in ‘oefenrondje’

Dressuur

Bart Veeze kwam in Varsseveld in actie op de eerste selectiewedstrijd voor de Gelderse kampioenschappen met de KWPN-hengst Kyton. Ondanks dat het de eerste keer was dat de combinatie meedeed in het Z2 behaalden ze een mega score van 76,3%. “Super natuurlijk”, aldus een enthousiaste Veeze. “Maar ‘de Gelderse’ zijn voor ons geen doel; vandaar dat ik hem maar één keer gestart heb.”

Advertisement

[vc_button title=”Informatie over dekken met Kyton” target=”_self” color=”green” size=”size_large” href=”https://stalbrinkman.nl/dressuurhengsten/kyton/”]

Vertrouwen

De wedstrijd paste mooi in het programma van Kyton, die over anderhalve week weer mag opdraven voor de selectie voor het WK Jonge Dressuurpaarden. “De eerste keer, in mei, merkte ik dat het wat onwennig was voor hem in de ring, omdat ik hem het hele jaar nog niet gestart had. Het was toen dus nog een beetje aftasten. Top dat hij zich nu zo super liet rijden, dat geeft vertrouwen voor Ermelo op 22 juni!”

Makkelijk paard

De zesjarige Ferguson-zoon liep heel gemakkelijk door de proef. “Het is ook zo’n fijn paard, zo simpel om te rijden! Het programma liep wat uit, dus we moesten een tijdje stappen. Toen het onze tijd was, pakte ik hem weer op en hoppa, hij is er weer. Ideaal gewoon. Ik ken hem natuurlijk ook heel goed, omdat ik ‘m sinds zijn vierde rijd.”

Geconcentreerd

Ondanks dat het dekseizoen volop aan de gang is voor de populaire Kyton, bleef de hengst tijdens de proef mooi met de aandacht bij zijn ruiter. “Hij verblikt of verbloost niet en is helemaal gefocust op mij. Je zou denken dat hij in vooral in stap wel een beetje afgeleid zou zijn, maar nee, hij blijft zich op mij concentreren. Het is een paard dat zoveel aanbiedt; ik moet er echt op letten dat ik niet teveel vraag van hem.”

Geboren voor Grand Prix

“De sterke punten van Kyton... ja, dat is lastig ... zijn kracht is denk ik dat hij helemaal geen zwakke punten heeft!”, vertelt zijn ruiter. “Hele goede stap, draf én galop; hij krijgt altijd hoge cijfers voor zijn basisgangen. Voor de uitgestrekte draf en galop stonden negens op het protocol. Verder is hij heel stabiel, ook in de aanleuning, dus het algemene beeld is bij hem heel fijn. Als ik hem eens een pasje sluit, komt hij heel gemakkelijk op het achterbeen; ik ben ervan overtuigd dat hij een geboren Grand Prix-paard is.”

Rassige veulens

Veeze is enthousiast over ‘zijn’ hengst, en ook over diens nakomelingen. “Hij geeft supergoede veulens, met mooie modellen, hoogbenig en met veel front en beweging. Ik heb bijvoorbeeld eentje gezien (mv. Blue Hors Zack), en daar ben ik wel weg van. Ik vind het eigenlijk vooral voor Kyton zelf heel leuk; hij verkeerde toch een beetje in een underdog-positie en pas nu weten de fokkers hem te vinden. Gelukkig maar!”

Ook zo’n rassig veulen fokken? De hengst is beschikbaar via Stal Brinkman.

[vc_button title=”Informatie over dekken met Kyton” target=”_self” color=”green” size=”size_large” href=”https://stalbrinkman.nl/dressuurhengsten/kyton/”]