© ESS Fotografie
© ESS Fotografie

Freya Busink: “Het Z komt steeds dichterbij”

Dressuur

Als veulen werd de nu 12-jarige Oscar gered van de slacht en doorverkocht naar de stal waar Freya Busink met haar paard stond. Ondanks dat Busink zelf niet op zoek was naar een nieuw paard, werd ze op slag verliefd op de haflingerruin. Ondertussen heeft ze Oscar gekocht en is de combinatie op weg naar het Z, een droom die uitkomt voor de amazone. 

Advertisement

Oscar werd geboren op een paardenmelkerij in België en is uiteindelijk doorverkocht naar Nederland, waar hij gestald werd bij het andere paard van Busink. "Oscar was mijn meisjesdroom. Ik was gelijk verliefd", blikt de amazone terug naar het moment dat ze de ruin voor het eerst zag. Omdat het zo goed klikte tussen Busink en Oscar, mocht ze de ruin bij gaan rijden. "De eerste keer ging hij me al zo erg uitproberen, dat ik er gelijk naast lag. Heel grappig, ik wist gelijk dat het een pony met karakter was", lacht de amazone. "Toch besloot ik door te zetten en niet op te geven, waardoor we erachter kwamen dat het onverwachts echt een dressuurtalent blijkt te zijn. We zijn heel veel les gaan volgen en gaan trainen, waardoor we echt een stijgende lijn te pakken kregen".

Droompony

Twee jaar geleden kreeg Busink de kans om de ruin over te nemen, iets wat ze niet zomaar aan zich voorbij liet gaan. "Vanaf toen ben ik nog fanatieker gaan trainen. Oscar heeft een hele mooie uitstraling, er zit een hele aparte kop op omdat hij een deukje in zijn neus heeft. Daarnaast heeft hij mooie aftekeningen, een dikke voorpluk en hele mooie manen, het is gewoon mijn droompony. Toch was ik er niet gelijk van overtuigd dat we ver in de sport zouden kunnen komen, omdat ik met mijn vorige paard alleen maar recreatief sprong. Oscar is wel heel leergierig en fanatiek, maar ik moet wel altijd consequent en eerlijk blijven, daar bereik ik het meeste mee met hem".

Na een tijdje maakte de combinatie hun debuut op B-niveau. "We reden gelijk vier winstpunten, waardoor we in drie wedstrijden de B door zijn gekomen", vervolgt ze lachend. "Op dat moment was ik nog niet heel erg indruk van de concurrenten, maar dat veranderde wel toen we L1 reden. Ik moest wel even slikken toen we tegen de grote dressuurpaarden moesten rijden, maar dat bleek nergens voor nodig toen we echt veel proeven wonnen. Oscar doet het gewoon allemaal supergoed, we moesten gewoon rijden en gaan".

Stabiel

"Oscar kan niet heel mooi verruimen, we rijden gewoon echt basis. Daardoor is hij heel stabiel in de ring en komt hij mooi zijn proefje door, maar hij zal nooit heel spectaculair strekken. Een zesje moet wel lukken, maar een acht zal ik nooit met hem halen. Ik probeer alles eruit te halen wat er in zit. Wat echt in ons voordeel werkt is dat hij heel koelbloedig is in de ring, als hij iets spannends vindt kan hij mij nog wel eens vergeten, maar hij zal nooit echt schrikkerig of kijkerig worden".

Onlangs maakte de combinatie online hun debuut in het M2, volgende week gaan ze zich tijdens de reguliere wedstrijden nog een keer laten zien op M1-niveau. "Het was een droom om dit te behalen, maar ik had het echt nooit verwacht", geeft Busink eerlijk toe. "Mijn doel is altijd geweest om het Z te bereiken met een winstpuntje, maar ik gok dat dat sneller gaat lukken dan verwacht. Misschien komen we nog wel een stukje verder en kunnen we uiteindelijk richting het ZZ-licht. Oscar heeft zoveel talent, dat ondanks dat ik ook nog alles moet leren, hij het supersnel oppakt. Dat maakt het zo leuk om mee te werken. Ik ben heel trots op ons doorzettingsvermogen en op alles wat we nu bereikt hebben. Dat we dit gedaan hebben in zo'n korte tijd, met een haflingertje zonder stamboom, is echt geweldig om op terug te kijken".

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit/ Esther Sablerolle

© ESS Fotografie
© ESS Fotografie