Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Hoefslag Masterclass groot succes

Dressuur
Advertisement
Eindelijk was het dan zover: de Hoefslag Masterclass On Tour! Ruim tweehonderd dressuurliefhebbers genoten gisteravond in Berlicum van de wijze lessen van Tineke Bartels. Bovendien werd er uitgebreid gespard over de toekomoest van dressuur tussen de experts in de panels en het publiek. De Masterclass trapte af met een clinic van Tineke met Anne en Lotte Meulendijks. Anne reed met een tienjarige ZZ-Licht ruin en Lotte had een nog onervaren zesjarige gezadeld. Het onderwerp was €˜hoe leert een paard?', maar Tineke vertelde ook de leercurve van de mens. Zo zette ze het publiek meteen op scherp met de vraag: €˜Weten jullie wat je niet weet?' Om vervolgens te vertellen over onbewuste onbekwaamheid en de vervolgfases.

‘Vloggers zijn de nieuwe rolmodellen’

Daarna namen populaire YouTuber Esra de Ruiter, de zusjes Meulendijks en Tineke plaats achter de paneltafel om aan de hand van vragen en stellingen te praten over de invloed van social media op de dressuursport. Er werd van alles besproken, waarbij een ding buiten kijf stond. Iedereen was het er over eens dat vloggers de nieuwe rolmodellen zijn en dat de invloed van de nieuwe media enorm is. Reden genoeg om die kanalen serieus te nemen en op positieve wijze in te zetten voor de sport.

‘Laat het paard zelf de oplossing vinden’

De tweede clinic was met eigen olympische dochter Imke en de stalruiter van Academy Bartels, Lars op €˜t Hoog. Zij lieten met hun relatief jonge, maar imponerende paarden zien dat topsport heel goed hand in hand kan gaan met topsport. Door vanuit de rust en ontspanning het paard de tijd te geven €˜zelf een oplossing te laten vinden', zoals Tineke het uitlegoede, ga je als ruiter respectvol met je paard om. Ondanks dat er in beide clinics topruiters met toppaarden in actie kwamen, kon Tineke steeds de vertaalslag maken naar hoe men het thuis moet doen.

Discussie over jureren in de dressuursport

De avond werd afgesloten met een interessante discussie over onder andere jurering in vergelijking met andere jurysporten. Daarvoor nam jurylid Jan Peeters plaats in het panel. Ook Imke schoof dit keer aan. Bijvoorbeeld de mogelijkheid van wegstreepresultaten werden besproken, waar lang niet iedereen het eens over bleek te zijn. Ook benoemde Tineke dat de opleiding voor juryleden beter moet, zeker ook voor de basissport.

Enthousiaste reacties

Al met al was het een geslaagoede avond waar enthousiast op gereageerd werd. Uitgebreidere verslagen van de Masterclass verschijnen uiteraard binnenkort in Hoefslag. Tekst: Koosje Mulders Foto: Remco Veurink