Afbeelding

Emma van den Hooven: “Ik kan High Hope op bijna onzichtbare hulpen sturen”

Dressuur

Emma van den Hooven veroverde deze week met haar Zweedse wonderkind High Hope (v Sezuan) de titel Pluvinel jong talent 2018 bij de vierjarigen. “Het gaat onwijs!” reageert de enthousiaste amazone. “We hadden weer een persoonlijk record; 89,5 procent hadden we nog niet eerder gehaald.” Naast de titel voor haar 4-jarige merrie, werd de amazone zelf uitgeroepen tot meest talentvolle ruiter en als kers op de taart werd de combinatie ook ‘overall kampioen’. 

Advertisement

“Dat hoorde ik pas toen we al thuis waren. De jury vond dat mijn paard met heel veel harmonie werd voorgesteld en dat het er als vanzelf uitzag. Dat kwam in de punten tot uitdrukking, we hadden hele hoge cijfers, 8,5 en 9, voor de functionaliteit van de hulpen, potentie en ruitergevoel.”

Heel getalenteerd

De amazone kreeg High Hope vorig jaar van haar eigenaar en fokker en maakte haar zelf zadelmak. “Ik vond haar van nature al heel getalenteerd en ik merk, nu ze wat langer onder het zadel is, hoe geweldig ze zich ontwikkelt op rij-technisch gebied. Dat merk je minder wanneer ze echt net zadelmak zijn.” Ook tijdens de Pluvinel competitie liep de merrie heel fijn. “Je kunt echt merken hoe gigantisch veel dingen je aan een paard kunt leren. Ik kan heel makkelijk met haar sturen. Ik kan voelen hoe we enorm een combinatie zijn geworden.”

Hete merrie

Eerder al gaf de amazone aan dat er veel interesse is voor de getalenteerde merrie. “Na de Subli Cup zijn er best wat gegadigden geweest. De eigenaresse wil haar eigenlijk nog niet kwijt en niet iedereen rijdt zomaar op haar weg. Het is een hete merrie. Dat is gunstig voor mij, maar je weet het nooit. Ik wil best nog wat langer van haar genieten. Voor komende weekend staat er weer een selectiewedstrijd om de Subli Cup op het programma. Ik heb er twee gereden en om in aanmerking te komen voor de halve finale in november, moet je er in ieder geval drie rijden.”

Onzichtbare hulpen

Voor Van den Hooven is het een voordeel dat ze het paard door en door kent. “Ik kan haar op bijna onzichtbare hulpen sturen, waardoor het er heel makkelijk uitziet. Ik kan alles vragen en High Hope begrijpt het gelijk. Wanneer ik nieuwe dingen in de training introduceer, gaat dat haar heel gemakkelijk af.” 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan