archieffoto Klimke en Franziskus. Foto: Hengststation Holkenbrink
archieffoto Klimke en Franziskus. Foto: Hengststation Holkenbrink Foto: Hengststation Holkenbrink

Ingrid Klimke en Franziskus winnen Grand Prix in Dortmund

Dressuur
Advertisement
Na een wedstrijdpauze van bijna drie maanden keerden Ingrid Klimke en Franziskus (v. Fidertanz) terug in de ring. Niet zonder succes, de combinatie werd namelijk eerste in de Preis der Liselott und Klaus Rheinberger Stiftung Grand Prix in Dortmund. Ze deden dit met een voorsprong van wel 1.5%.

Sterke prestatie

Kort voor de kerstdagen werden Klimke en Franziskus opgenomen in het Olympisch Kader van Duitsland. In dezelfde maand behaalde de combinatie een nieuw persoonlijk record in de Frankfurter Festhalle. De inmiddels twaalfjarige hengst is onder Klimke sterk gegroeid. Daardoor wisten ze ook in Dortmund weer sterk te presteren. In verband met het coronavirus is de wedstrijd nagenoeg gesloten voor het publiek, maar dat deed niets met de prestatie van de hengst. Klimke en Franziskus schreven 75,217% op hun naam, waarmee ze eerste werden. Hiermee werden ze door alle vier de juryleden op nummer een gezet.

Ongebruikelijke afstamming

De tweede plaats was voor de Finse ruiter Henri Ruoste en zijn paard Kontestro Db. Zij reden naar een score van 72,717%. Deze tienjarige ruin heeft nogal een aparte afstamming voor een dressuurpaard. Zijn vader Contendro I wordt namelijk negen van de tien keer ingezet voor dekkingen binnen de springsport.

Toekomstbelofte

Dorothee Schneider en haar toekomstbelofte Faustus 94 (v. Falsterbo) tekenden voor de derde plaats. In de proef Dortmund kwamen ze echter nog niet helemaal goed uit de verf. Een fout in de travers in galop en een fout in de eners kostte de combinatie waardevolle punten. Dit resulteerde echter alsnog in een hele nette score van 72.065%.

Eerste keer

De eerste starter dan de dag was amazone Lena Waldmann. Samen met haar elfjarige Fiderdance (v. Fidertanz) reed ze haar eerste Grand Prix ooit. Ook voor haar paard was dit de eerste keer. Met een score van 71,712% laat de combinatie zien klaar te zijn voor het grote werk.

Twee Nederlanders

Agatha van der Leij en Vrbgroup's Caron (v. Florencio) plaatsen zich op de 15e plaats. Zij kregen een score 68.424% toegekend door de jury. De combinatie liet een steady proef zien, maar ging helaas de mist in bij de wissels om de pas. Naast Van der Leij reed ook Jean-Rene Luijmes mee in deze Grand Prix. Hij en zijn Aswin (v. Sandreo) tekenden voor een score van 68.043%. In hun proef kregen ze vooral goede cijfers voor de uitgestrekte stap. Helaas liet de combinatie waardevolle punten liggen in de wissels om de pas. Luijmes en Aswin eindigden op de 18e plaats. Bekijk hier de volledige uitslag. Zie ook: Ingrid Klimke: 'Een dressuurpaard kan ook springen!' *video* Bron: St. Georg Foto: Hengststation Holkenbrink