Foto: Hannah Verhoeven
Foto: Hannah Verhoeven

Ansjel van Brakel: "Ik vind het belangrijk dat je doelgericht traint"

Dressuur
Advertisement
Ansjel van Brakel had twee doelen met haar Tinker Jesse: rijden in het Z en het sportpredicaat bemachtigen. Toen deze doelen afgelopen jaar behaald waren, gingen ze opzoek naar een nieuwe uitdaging. Deze nieuwe uitdaging vonden ze in TREC. 'Het enige wat mij in het begin tegenhield was mijn richtingsgevoel', lacht ze.

Jesse

'Ik heb een Tinker: Jesse', vertelt de amazone. 'Ik kocht hem toen hij twee weken oud was, hij is nu bijna dertien. Ik rijd voornamelijk dressuur met hem. Van kleins af aan was mijn droom al om een keer in het Z te starten, ik was dan ook ontzettend blij dat ik vorig jaar de punten voor het Z wist te bemachtigen. Dat was zó gaaf!

Sportpedicaat

Ondertussen begon het bij de amazone te kriebelen om hem te laten keuren. 'Ik was heel nieuwsgierig naar wat hij daar ging doen en ik wilde heel graag weten onder wat voor type Tinker hij valt. Een van mijn doelen was het behalen van zijn sportpredicaat, het is toch vet als je die aan de muur hebt hangen!', lacht ze. 'Bij de reguliere keuring behaalde hij zijn 1e premie en werd hij dagkampioen, bij de daaropvolgende centrale keuring werd hij Nederlands kampioen. Toen had ik opeens naast een sterpredicaat ook het sportpredicaat te pakken.'

Doelgericht

De klasse Z en het sportpredicaat waren dus binnen voor de combinatie. 'In het najaar had hij al mijn dromen waargemaakt. Sterker nog, hij is er overheen gegaan. En toen moest ik bedenken wat we nu wilden gaan doen. Ik vind het belangrijk dat je doelgericht, afwisselend en functioneel traint, je bewust bent waar je mee bezig bent. Dit vind ik juist heel leuk, het past goed bij Jesse en mij. Maar, je moet niet uit het oog verliezen dat je rijdt voor de liefde van je paard, en voor je plezier. Dat is de basis. Dat moet je goed in de gaten houden, en dat lukte. Maar nog steeds miste ik dat gevoel om een doel te hebben, ik heb iets nodig waar we naartoe kunnen werken,' legt Van Brakel uit.

Update

"De afgelopen jaren deelde ik elke maand een update waarin stond waar ik mee bezig ben en wat mijn doelen zijn. Toen ik daarmee stopte kwamen er veel vragen, dus toen heb ik gezegd dat ik doelen en berichtjes even had losgelaten. Daar kreeg ik een reactie op van een van mijn leerlingen. Zij stuurde mij een appje met de vraag of ik open stond voor een nieuwe discipline: TREC. Zij doet dat al ruim tien jaar en is er ook Nederlands Kampioen in geweest. Dus zo begon het balletje te rollen."

TREC

Van Brakel ontdekte dat TREC echt bij haar en haar paard past. 'Zijn conditie is natuurlijk super goed, dus we begonnen langzamerhand met trainen. Het moeilijke onderdeel vind ik het kaartlezen', grinnikt Van Brakel. 'Dat was ook het enige wat me tegenhield, tegelijkertijd vind ik het een interessante uitdaging. Mijn leerling helpt mij hierbij en geeft me allemaal goede tips die ik kan toepassen bij het trainen,' vertelt ze. 'Op dit moment wil ik me lekker gaan verdiepen in TREC. Wat clinics rijden, trainen en hier en daar een wedstrijdje starten. Het lijkt mij vet om dit op wedstrijdniveau te kunnend doen en er gewoon heel goed in te worden. Dat is wel nog een doel. Voor de rest is het plan om lekker door te gaan met de dressuurwedstrijden, maar TREC staat voorlopig op nummer een.'   Tekst: Isa Wessels Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan Foto: Hannah Verhoeven/ Foto Verhoeven