Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink

'Is je paard er nog niet klaar voor, blijf er dan vanaf!'

Dressuur Opvallend

Hoe bouw je een jong paard op en wanneer doe je het goed. Tijdens de Hoefslag Masterclass Jonge paarden trainen, stelde Diederik van Silfhout Habana Libre A voor, een op dat moment zesjarige zoon van Zizi Top.

Advertisement

Met twee vingers in de neus

“Je kunt al zien dat hij alle oefeningen gaat beheersen”, legt Alex van Silfhout uit. ‘De wissels, een werkpirouette. Dan kun je wel zeggen: dat paard is zes, daar moet rustig aan mee doen, maar iedereen kan zien dat hij zijn werk met twee vingers in de neus doet. Daarom denk ik dat het prima kan. Aan de andere kant: als je merkt dat je paard er nog niet aan toe is om de wissels te springen, blijf er dan vanaf!’

Duval’s Sir Rollo

Dinja van Liere komt in de baan met de zesjarige Duval’s Sir Rollo. De amazone was met Sir Rollo onder meer succesvol tijdens de Hippiade in 2018, waar ze de titel opeiste in het ZZ-Licht. Een jaar later werd de zoon van Blue Hors Romanov verkocht naar Japan. “Dit paard heeft een heel fraai voorbeengebruik”, merkt Van Silfhout op. “Als hij straks wat losser is, gaan we hem achter wat meer aanspreken, zodat hij wat meer gaat aansluiten.”

Spanning en ontspanning

Wat je met een zesjarig paard kan doen, is wat hij aanbiedt en wat hij aankan, concludeert de bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters. Van Silfhout gaat in deze Masterclass ook in op spanning, inspanning, aanspanning en ontspanning, en waar de grens tussen deze begrippen ligt. “Zodra we problemen zien in de aanleuning, en daar kan ik heel veel voorbeelden van noemen, is er sprake van spanning”, legt hij uit. 

Wil je meer weten of het trainen van een jong paard? Kijk dan de Masterclass met dit thema hier terug

Foto: Remco Veurink