Juan Matute Guimon - Don Diego Ymas
European Championships Dressage U25 2016
© DigiShots
Juan Matute Guimon - Don Diego Ymas European Championships Dressage U25 2016 © DigiShots

Operatie Juan Matute Guimon 100% geslaagd

Dressuur

Juan Matute Guimon zou zaterdag in Madrid een "100%" succesvolle operatie hebben ondergaan. Het was de tweede operatie om een '‹'‹"aangeboren afwijking" in zijn hersenen te herstellen. Op dinsdagavond zakte de ruiter in elkaar. Hij heeft een zware hersenbloeding gehad. Guimon verloor het bewustzijn na het paardrijden en werd per traumahelikoper naar een ziekenhuis in Madrid gebracht. 

Advertisement

100% score

Paula Matute, de 24-jarige zus van Juan, meldde dat haar broer nog een week in het ziekenhuis zal blijven om te herstellen. Ze schrijft 'Broeder, vandaag heb je je persoonlijke record gebroken. De operatie was een SUCCES met een score van 100%. Nu houden ze je nog een week in rust zodat je kunt herstellen van de operatie, maar de week erna ben je weer bij ons.'

Breuk

De oorzaak van de ineenstorting werd gemeld door bronnen in het ziekenhuis die bloedden uit een breuk in een kritisch en moeilijk te bereiken deel van de hersenen. Hij onderging woensdag een operatie van drie uur in het ziekenhuis van La Paz, die erin slaagde de bloeding te stoppen. Hij werd verplaatst naar een prive kliniek waar zaterdag de tweede operatie plaats vond. Deze operatie duurde zeven uur. 

Wereldbekerfinale

Guimon is een van de meest prominente internationaal jeugd dressuur ruiters. Hij verliet zijn ouderlijk huis in Wellington twee jaar geleden om naar school te gaan in Madrid en om zijn rij- en trainingskunsten te ontwikkelen in Europa. Hij keerde terug naar Wellington voor het Wellington's Global Dressage Festival op Don Diego. Guimon hoopte op een startplek voor de Wereldbekerfinale in Las Vegas, welke is geannuleerd in verband met het coronavirus.

Olympische spelen

Guimon stond als tweede Spaanse ruiter het hoogst in de wereldranglijst met Quantico en als derde met Don Diego. In 2018 won hij tijdens de World Equestrian Games in Tryon een ticket voor zijn land naar de Olympische spelen in Tokio.

Bron: Dressage-News

Foto: Digishots