Dressuur

  • aangepast 29 juni 2021 19:03

Elles van Dompselaar: “Ik stond op het punt stoppen of doorgaan”

Elles van Dompselaar stond op het punt om officiële wedstrijden te gaan starten met haar 16-jarige NRPS-er Karouscha, maar helaas kon dat niet door gaan vanwege het coronavirus. Elles maakte daardoor dankbaar gebruik van Hoefslag@Home en rijdt nu met haar koffievos op M-niveau al veelbelovende scores bij elkaar en dat nog wel bitloos ook. “Ik heb Ka, zoals ik haar noem, nu vier jaar en sinds twee jaar rijd ik bitloos. Naast dresuurrijden, rijden we ook veel buiten, doen we aan Working Equitation en grondwerken. Met Hoefslag@Home word je gestimuleerd om ergens naar toe te trainen. Je krijgt namelijk heel leuk jurycommentaar en dat daagt je uit om jezelf te verbeteren. Daarbij kun je het lekker relaxed op stal doen, dus hoef je niet op pad. Al zou ik wel graag na de corona officieel willen starten.”

Stoppen of doorgaan

“Eigenlijk reed ik voorheen altijd western, maar toen kwam Ka op mijn pad. Ze was van een vriendin van mij die er niet veel meer mee deed. Ze voert 65% Arabisch bloed en is niet de gemakkelijkste. Ze schrok altijd overal van. Op een gegeven moment stond ik op het punt of ik ga door en pak het goed aan of ik stop. Toen heb ik les genomen bij Priscilla Fokker. Zij hielp ons er rijtechnisch en mentaal doorheen.  Ik merkte dat Ka voor mij ging werken. Eerst red ik aar gewoon een beetje mee. Ze heeft het geaccepteerd en nu rijd ik met haar. Ik neem eer de leiding.”

Team

“Ik ben juist samen met haar er op uit gegaan om te kijken of we ook op andere terrein nog een team vormen. Zo ben ik buiten gaan rijden, Working Equitation en bitloos gaan rijden. Een vriendin van mij reed Working Equitation en dat leek mij ook  heel leuk. Het is op een ontspannen manier rijden en toch geconcentreerd bezig zijn. Ook in deze tak moet je weer echt een team vormen met je paard.”

Veilig

“Het buitenrijden doe ik met een vriendin die western rijdt. Je merkt dat de paarden zich echt aan elkaar op trekken. Daarbij vind ik het niet prettig om alleen een buitenrit te maken. Je weet nooit wat er gebeurt, dat vind ik niet veilig. En het is gewoon ook veel gezelliger. Ik heb Ka aan huis staan en dat vind ik echt ideaal. ‘s Ochtends doe ik als eerste ka en daarna pak ik de rest van het werk op.”

Droom

“Ik probeer ook veel af te wisselen, omdat dat voor Ka en voor mij heel leuk en uitdagend is. Toch blijft ook de western een grote droom en zou ik dat met haar ook heel graag willen doen, maar eerst richt ik mij op de dressuur en Working Equitation. Western rijden is toch wel heel andere en ben bang dat het dan toch te verwarrend voor haar wordt.” (CdB) Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto’s: Privébezit

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties