Kate Neijenhuis en Zenith Spring
Kate Neijenhuis en Zenith Spring

Kate Neijenhuis: “Als ponyruiter leer je heel veel van zo’n paard”

Dressuur
Advertisement
Linda van den Wollenberg kocht de koffievos Zenith Spring toen hij tweeënhalf jaar was en leidde hem zelf op tot Zware Tour niveau. Ondertussen beheerst de ruin alle oefeningen van dit niveau goed en dient hij ook als een echte leermeester voor haar twee dochters. “Het is gewoon een heerlijk paard om te rijden en ik vind het leuk om straks weer op wedstrijd te gaan. Maar ik moet wel zeggen dat ik er ook echt heel erg van geniet als ik mijn dochters met hem bezig zie”, vertelt ze enthousiast.

Leermeester

"Zenith is mijn Zware Tour paard€, begint Van den Wollenberg haar verhaal. “Ik heb hem gekocht van Eddie Schoonhoven, een fokker hier in de buurt. Toen Zenith oud genoeg was heb ik hem zadelmak laten maken en daarna ben ik hem zelf gaan doorrijden. Ondertussen starten we alweer een paar jaar Subtop en leert hij mijn dochters de kneepjes van het hogere werk€.

Ponyruiter

De laatste tijd wordt de koffievos regelmatig gereden door haar veertienjarige dochter Kate Neijenhuis. "Het is voor een ponyruiter super goed om de oefeningen een keer te rijden op een paard die ze goed beheerst€, gaat Van den Wollenberg verder. "Daar worden ze heel handig van€. Neijenhuis vult aan: "Ik merk dat als ik van het paard af kom, het rijden op mijn pony ook echt een stuk beter gaat. Ik heb meer zeggenschap en handigheid voor mijn idee. Zenith is natuurlijk een stuk groter en massaler dan mijn pony en hij heeft veel power, je hebt echt wel wat rijkunst nodig om dat bij elkaar te krijgen. Als ik daarna weer op mijn pony stap is het een stuk overzichtelijker.€

Ideale instap

Omdat de jonge amazone nog niet heel lang op het paard rijdt, zaten echte wedstrijden er nog niet in. Daarom was een online wedstrijd echt een uitkomoest voor deze combinatie. "Zo'n wedstrijd is een ideale instap op het hogere niveau€, vindt Van den Wollenberg. “Het is gewoon laagdrempelig zonder stress en alle poespas er omheen. De feedback van de jury was ook echt top. Je krijgt hele positieve feedback, ook als iets niet helemaal goed gaat. Dan krijg je tips om je training te verbeteren. Je kan echt merken dat er beoordeeld wordt door mensen die er verstand van hebben€. Neijenhuis laat zich niet uit het veld slaan door alle grote namen die meerijden. "Ik heb geen last van spanning of stress. Ik heb hiervoor nog nooit met een paard gestart en ik rijd voor de ervaring en de feedback. Het is leuk dat je commentaar en tips krijgt van mensen er verstand van hebben en die je niet kent, een onafhankelijke mening is ook wel eens leuk. Ik doe nu voor de tweede keer mee aan de wedstrijd. De eerste keer had ik 69,14% en de tweede keer 70,57%. Met mijn pony start ik Z1, maar met Zenith heb ik een proef ingestuurd op Zwaar niveau. Als ruiter zie ik hier meer uitdaging in en kan ik er veel van leren€.

Pony

Ondanks dat ze het paard van haar moeder heel leuk vindt, staat het voor de jonge amazone nu nog niet op de planning om de overstap te maken. "Ik wil eerst nog Z2 starten en plezier hebben met mijn pony, voordat de ponytijd straks over is. We zijn pas sinds een jaar een combinatie en het is echt mijn allerbeste vriend. We gaan de komende tijd gewoon genieten en dan zien we wel wat de toekomoest ons brengt.€ Tekst: Isa Wessels Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto: Privébezit