Christilot Boylen - Florencia 22
FEI World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2012
© DigiShots
Christilot Boylen - Florencia 22 FEI World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2012 © DigiShots

73-jarige Olympií«r Christilot Boylen trekt zich terug uit internationale sport

Dressuur

Foto: DigiShots

Advertisement
Equestrian Canada maakte gisteren bekend dat de 73-jarige Olympisch dressuuramazone Christilot Boylen zich terugtrekt uit de internationale teamcompetitie. Boylen nam deel aan zes verschillende Olympische Spelen, behaalde gouden medailles op de Pan-Amerikaanse Spelen en ontving de Equestrian Canada's Lifetime Achievement Award.

Jongste ruiter ooit

Toen de amazone deelnam aan haar eerste Spelen in Tokio in 1964 was ze de jongste dressuurruiter die ooit deelnam. Gisteren kondigde Equestrian Canada aan dat ze zich nu officieel heeft teruggetrokken uit de internationale teamcompetitie. 

Deelname aan Spelen

Buiten de Spelen in Tokio was ze ook aanwezig in Mexico in 1968, in München vier jaar later en aan de volgende Spelen in Montreal deed ze ook mee. In 1984 deed ze weer een gooi naar een gouden medaille in Los Angeles en in Barcelona 1992 verscheen ze voor het laatst op Olympische grond. 

Eerste paard

Boylen, geboren in Indonesií«, verhuisde in 1951 naar Toronto. Zes jaar later kocht ze haar eerste paard met het geld dat ze verdiende als kinderactrice in de baanbrekende kindertelevisieshow 'Howdy Doody', een Amerikaans programma dat 13 jaar duurde.

Pan-American Games

Naast de Olympische Spelen behaalde Boylen drie individuele gouden medailles op de Pan-Amerikaanse Spelen. Dit was in  1971, 1975 en 1985 en ze won ook twee keer teamgoud.

Award

In 2019 ontving ze de Equestrian Canada's Lifetime Achievement Award. Ze is een overlevende van borstkanker, maar bleef tijdens haar behandeling deelnemen aan verschillende wedstrijden. 

Laatste wedstrijd

Haar meest recente internationale wedstrijd was op Rockylane in de CDI3 * Grand Prix in Wellington, Florida. Dit was haar laatste CDI voor een quarantaine-periode van drie en halve maand, gedwongen door de pandemie van het coronavirus. Bron: Dressage-news.com / Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)