Afbeelding

'Bosco heeft het gouden draadje toegevoegd: Pompidou is perfect!€

Dressuur
Advertisement
Fokker Saskia Pauwels weet nog niet of ze haar dit jaar geboren Bosco-zoon houdt. “Meestal fokken we onze veulens zelf op, maar als we ze goed kunnen verkopen, dan gaan de hengstveulens weg. Pompidou is wel erg leuk en bijzonder en er moet wel een heel goed bod komen, willen we hem verkopen.” Informatie over dekken met Bosco Hij is een echte blikvanger, de nu bijna twee maanden oude Pompidou. Zijn moeder is de merrie Duet, een Duitse Staatspremiemerrie die nu bij het KWPN is geregistreerd. Ook haar veulen van Bosco is overigens ingeschreven bij het KWPN, zij het in het B-register. “zodra Bosco bij Oldenburg goedgekeurd is - waar het binnenkort wel naar uitziet, want hij wordt gekeurd zodra hij Lichte Tour loopt - krijgt hij een A-register KWPN-veulenboekpapier”, vertelt Saskia Pauwels.

Deutsche Einheit

Het verhaal van Duet is overigens best bijzonder. Haar moeder is de merrie Deutsche Einheit (Donnerhall x Pik Bube), die haar naam te danken heeft aan de val van de muur in het jaar dat ze verwekt werd. Ze werd voor een destijds astronomisch bedrag van vier ton aangeschaft door de familie Rothenberger en Gordijn en zou onder de naam Donnee door Sven Rothenberger worden uitgebracht in de Lichte Tour.

Interessant bloed

Maar omdat de Rothenbergers op dat moment genoeg paarden hadden voor de grote sport, werd Donnee vanwege haar goede afstamming ingezet voor de fokkerij. Als de fokker van Duet staat dan ook Adrie Gordijn van de IJzeren Man te boek. Saskia Pauwels: “Ik kocht Duet via Marktplaats. Ik zag haar advertentie staan en vond de afstamming Sandro Hit x Donnerhall heel interessant.”

Sandro Hit-merrie

“Ik ben weg van Sandro Hit omdat hij zulke fijne karakters en bewerkbare paarden geeft”, vertelt Pauwels. “Dit in combinatie met Donnerhall vond ik super. Ze was toen inmiddels al in andere handen overgegaan. Deze toenmalige eigenaar verkocht haar wegens tijdgebrek. Ik was er blij mee want het is een ‘kast’ van een merrie.”

Eigenwijze fokker

Duet bracht drie jaar geleden een nakomeling van de hengst Ferro. Deze Mac Ferro wordt gereden door Marijke van Giessen, die er helemaal weg van is. “De keuze voor Ferro geeft wel aan dat ik best een eigenwijze fokker ben”, vertelt Saskia Pauwels. “Ferro’s kwaliteiten staan natuurlijk buiten kijf, maar om in deze tijd nog voor hem te gaan als vader van je veulen, is toch best bijzonder.” Niet alleen zijn fokker is bijzonder in haar nopjes met Mac Ferro, ook de keuringscommisie van de KWPN-keuring in Zeeland zag de kwaliteiten van het jonge Ferro-veulen: hij liet vele leeftijdgenoten van populaire hengsten achter zich en werd kampioen van de hengstveulens.

Uitstraling

Voor de volgende parToenerkeuze voor Duet viel het oog van Saskia Pauwels op  Bosco. “Hij stond vorig voorjaar net bij Rom Vermunt. Ik heb de hengst bij Rom op stal bekeken, en Rom heeft Bosco toen voor ons voorgereden. Tja dan zie je toch een hengst met uitstraling, een paard dat iets speciaals heeft, nog afgezien van zijn kleur. Hij was ontzettend braaf en liet zich goed zien onder het zadel. Mijn dochter, waar ik de fokkerij mee samen doe, en ik waren het er over eens dat hij een goede keuze zou zijn voor Duet.”

Compenseren

Ze legt uit: ”Ik vind de opvallende palomino kleur heel mooi maar wist dat de kans op deze kleur of valk niet zo groot zou zijn. Als het een vos of een bruin veulen zou zijn, dan vind ik het belangrijk dat je dan ook een mooi veulen hebt. De interessante afstamming van Bosco in combinatie met die van Duet leek mij een mooie match. Ook qua exterieur past Duet goed bij Bosco, omdat zij maat en lengte heeft en Bosco het gouden draadje met een prachtig expressief hoofd.”

Showbink

Alle fokkers weten het: op het laatst kun je het veulen er wel uit kijken, zo graag wil je weten of de combinatie van jouw merrie met die bepaalde hengst goed heeft uitgepakt. “Nou, en of het veulen goed gelukt is! Hij is gewoon perfect!” Duet is dit jaar teruggedekt met Bosco. “Ze wordt binnenkort gescand, ik hoop dat het weer gelukt is, want Pompidou is precies zoals ik had gehoopt dat hij zou worden. Hij is zo leuk! Hij kan heel best lopen, heeft veel houding en is een echte showbink. Ik had niet beter kunnen wensen!” Foto’s: Marleen Braspenning Informatie over dekken met Bosco  
Afbeelding
Afbeelding