Edward Gal en GLOCK's Toto Jr - NK Dressuur
Edward Gal en GLOCK's Toto Jr - NK Dressuur Foto: DigiShots

Edward Gal zet nieuwe standaard met GLOCK’s Toto Jr

Dressuur
Advertisement
Kijkend naar de 28 combinaties die van start gingen in de Grand Prix Special, het eerste onderdeel van het Nederlands Kampioenschap dressuur voor senioren, kan worden vastgesteld dat zeker de helft van het deelnemersveld enigszins leed aan een vorm van zelfoverschatting.

Noodzakelijk wedstrijdritme mist

Dat zal enerzijds zeker worden veroorzaakt door een gebrek aan wedstrijdritme, maar anderzijds ook aan een gebrek aan realiteitszin. Slechts een elftal combinaties eindigoede boven de 70%. Dat het noodzakelijke wedstrijdritme ontbrak bij de combinaties kwam tot uiting in het feit dat bijna niemand zonder fouten de proef wist te rijden. Hans-Peter Minderhoud, die nu tweede staat, miste in de changementen om de één en twee een changement. Er was sprake van een zekere spanning bij GLOCK’s Dream Boy, die bijvoorbeeld tot uiting kwam in het taktverlies in de pirouette naar links. Marlies van Baalen reed met Don Johnson een foutloze proef, die misschien iets expressiever had mogen zijn, maar die wel beloond werd met een voorlopige derde plaats. Opvallend was de rust en de ontspanning die deze combinatie tijdens de rit uitstraalde. Madeleine Witte-Vrees reed Cennin naar een voorlopige vierde plek, die ook zeer ontspannen oogoede. Ook bij haar had het beeld iets expressiever mogen zijn en er sloop een klein foutje in de eners. Emmelie Scholtens neemt met Desperado voorlopig de vijfde plek in en daar had meer ingezeten als zij minder kleine foutjes in de proef had gemaakt.

Déjà vu gevoel met GLOCK’s Toto Jr

Er was één combinatie die boven alles uitstak en dat was Edward Gal met de Totilas-zoon GLOCK’s Toto Jr. Gal had ook met GLOCK’s Zonik had ingeschreven, maar moest deze hengst thuislaten omdat hij zich in zijn box licht had geblesseerd. Dat leek een ramp, maar was het zeker niet omdat Toto Jr. werkelijk fenomenaal door de baan ging. ‘Ik mis nog net even de controle in sommige onderdelen, maar het is onvoorstelbaar dat een paard zoveel gelijkenis in kwaliteit met zijn vader kan tonen. Ik heb echt zo af en toe met hem een ‘déjà vu gevoel’. In sommige onderdelen was de controle nog niet optimaal, waardoor ik even gas terug moest nemen om foutjes te vermijden, maar dat lukte iedere keer wonderwel’, vertelde Edward na afloop van zijn rit. Daarbij was hij zo eerlijk om toe te geven dat het uitstel van de Olympische Spelen hem nu wonderwel lijkt te passen. Toto Jr. ging zeer lichtvoetig door de baan. Alle overgangen in de draf werden zonder enige mate van storing gereden. Steeds werd daarbij het achterbeen zeer sterk ondergebracht. De piaffe en de passage waren van uitzonderlijke schoonheid, mede omdat de takt volledig werd bewaard. De eners werden kaarsrecht gesprongen en de beide pirouettes werden op een dubbeltje gedraaid. De score van de jury was 80.861%, maar ook wanneer de jurywaardring vijf procent hoger was geweest had niemand daar iets van kunnen zeggen.

Beter uitgave van zijn vader

Eén ding kan worden vastgesteld: GLOCK’s Toto Jr. is een verbeterde uitgave van zijn vader. Er kan na de eerste dag van dit NK senioren nog iets worden vastgesteld en dat is dat wanneer de kop van het klassement met behoud van de ontspanning de expressiviteit nog iets weet op te voeren er weer mooie tijden aan gaan komen voor de Nederlandse dressuursport! Bron: Jacob Melissen, overname zonder toestemming en bronvermelding niet toegestaan Foto: DigiShots