Afbeelding

Bjinse Venderbosch: “Vesuve d’Aveyron begint het spel nu echt te snappen”

Dressuur
Advertisement
In september wist de twintigjarige eventingruiter Bjinse Venderbosch al de Young Riders-titel op zijn naam te schrijven op het Nederlands Kampioenschap. Dit weekend wist hij zijn succes nog even aan te houden. Samen met zijn paard Vesuve d’Aveyron (v. Jaguar Mail) bemachtigoede hij een eerste plek in de CCI3-S in het Italiaanse Pratoni del Vivaro, zijn eerste overwinning op dit niveau. "Het voelt heel gaaf, het is altijd een droom geweest en dat we nu gewonnen hebben is echt geweldig€, vertelt hij enthousiast. "Ik probeer altijd om zo hoog mogelijk in het klassement mee te rijden en om nu dan het klassement op mijn naam te schrijven is echt gek. Het is nog niet helemaal geland, maar zeker heel gaaf€.

Routinewedstrijd

Venderbosch vertrok naar Italië met de intentie om nog een routinewedstrijd mee te pakken voordat het seizoen eindigoede. "Ik had dan ook totaal niet verwacht dat we zouden winnen. De dressuur ging lekker en we kwamen foutloos het springparcours door, uiteindelijk stonden we derde in het tussenklassement. Op zich heel mooi, maar vanaf toen besloot ik dat ik ook alles ging geven in de cross. En dat is gelukt want we eindigoeden bovenaan, tegen mijn verwachtingen in€.

Echt een machine

De ruiter had zijn elfjarige ruin Vesuve d’Aveyron meegenomen. "Dit paard heb ik al een tijd, maar hij is dit jaar heel erg gegroeid. Het is het eerste jaar dat hij op dit niveau meedraait, samen met Jeroen Hulsman en Merel Blom heb ik er heel hard aan gewerkt om hier te komen. We wisten dat dit paard kwaliteit heeft, maar hij begint het spel nu echt te snappen. Dat is gewoon heel tof. Als je hem ziet denk je: ‘dit is een echte eventer’. Het is een mooi lang paard, echt een galoppeermachine. Hij kan heel hard€, lacht de ruiter. "Dat is ook precies waar we hem voor gekocht hebben. Hij kan overal overheen, het is echt een machine€.

Eye-opener

Venderbosch heeft de coronastop gebruikt om zowel zichzelf als zijn paard te verbeteren. "De voorbereiding is heel anders gegaan dan anders. Normaal staan we in maart al op onze eerste wedstrijd, dat werd nu juni. Maar ik moet eerlijk zeggen dat dit in mijn voordeel heeft gewerkt. Naar mijn mening was het wel nodig dat we nog even langer door hebben getraind. Normaal werken we van wedstrijd naar wedstijd en dan is het lastig om echt veranderingen door te voeren en beter te worden. Nu kon je niet anders. We hadden de tijd om dingen af te werken en het rijden te verbeteren. Ik denk dat dat mij wel echt voldoening heeft gegeven, achteraf was ik daar wel aardig blij mee. Daarnaast was het voor mij echt een eye-opener dat ik mijn voldoening niet alleen hoef te halen uit presteren, maar dat het verbeteren van ons als combinatie ook echt heel belangrijk is”.

Overstap

Venderbosch mag nog een jaar uitkomen bij de Young Riders. “Ik zou graag nog mee willen rijden op het EK volgend jaar, het lijkt me heel tof om daar nog naartoe te werken. Uiteindelijk wil ik met dit paard net zolang doortrainer totdat we goed mee kunnen rijden op 4*-niveau, en uiteindelijk dan de overstap maken. Vanuit daar kunnen we dan nog verder groeien”. De komend tijd nemen zowel ruiter als paard een tijdje rust. “Er staan voor nu geen wedstrijden meer gepland. Vesuve d’Aveyron krijgt een paar weken vrij omdat hij best wat zware wedstrijden heeft gelopen. We hebben echt naar het Nederlands Kampioenschap toegewerkt qua conditie en op die conditie hebben we deze wedstrijd gereden. Hij krijgt nu een tijdje vrij en dan beginnen we daarna weer rustig met trainen”. Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Ashley Claus [adrotate banner=”995”]