Kayleigh Herruer en Tommy
Kayleigh Herruer en Tommy

Kayleigh Herruer: “De manege is mijn thuis, mijn plek”

Dressuur

Kayleigh Herruer rijdt al 14 jaar paard. Verschillende maneges en verzorgpaarden passeerde al de revue, maar op de 13-jarige pony Tommy is ze toch wel heel erg gek. Ondanks dat ze pas drie maanden samen zijn hebben ze al een sterke band. Toch hoopt de amazone ooit een paard voor zichzelf te hebben en vele uren door te brengen op de crossbaan.

Advertisement

Mijn plek

“Ik ben begonnen met paardrijden op een manege, maar in de loop der jaren kwamen daar verschillende bijrijdpaarden bij. Nu rijd ik al ongeveer drie jaar op de Legmeer Manege en daar heb ik het super naar mijn zin. Het is echt mijn thuis en mijn plek. Ik help er ook veel mee, ken de paarden goed en breng er simpelweg heel veel tijd door.” 

Gewoon gedaan

Omdat Herruer er zoveel tijd doorbrengt, krijgt ze dus ook van alles mee. “Een meisje die bij ons op de manege rijdt, least ook een pony en zij heeft een paar keer meegedaan aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een ander vriendinnetje en ik zagen dat, werden enthousiast en zijn vanuit daar gaan kijken of we ook mee konden doen. Dat kon en toen hebben we het gewoon gedaan!” 

Voorwaarts

“Ik had al ongeveer 10 jaar geen wedstrijden meer gereden, dus ik weet niet precies of het heel anders is dan anders. Maar voor mijn gevoel zit er bij georganiseerde wedstrijden vanuit de KNHS meer druk achter. Dat was hier zeker niet het geval en dat maakte het allemaal super leuk. Het rijden van de proef ging heel goed! Ik moet alleen proberen om mijn paard wat voorwaartser te rijden, maar dat wist ik eigenlijk al wel”, vertelt de amazone lachend verder. 


Liever lui dan moe

Ze nam plaats in het zadel van Tommy. “Het leukste aan hem vind ik dat hij super lief is in de omgang en dat hij heel betrouwbaar is. Tommy is 15 jaar, maar hij staat nu pas drie maanden op de manege waar ik rijd. Hij loopt gewoon in de lessen mee en doet het heel erg goed. Ik vind het heel leuk om hem te rijden! Waar onze kwaliteiten liggen durf ik nog niet te zeggen. Als we zonder zadel rijden wordt hij wel altijd vrolijk, dus ik denk dat hij dat in ieder geval graag doet. Hij vindt alles wel prima, zolang hij maar niet te hard hoeft te werken” , geeft Herruer lachend toe.

Droom

Een eigen paard hebben is de droom van menig manegeruiter, zo ook die van Herruer. “Het zou super gaaf zijn om later met mijn eigen paard, eigen trailer en eigen spulletjes op wedstrijd te gaan. De klasse waarin we rijden maakt me dan eigenlijk niet zoveel uit”, geeft de amazone lachend toe. 

Alles op z’n plek

Die mooie spulletjes kunnen nu al verzameld worden. “Voordat de competitie begon had ik mijn oog al laten vallen op donkerblauwe Kingsley rijlaarzen. Alleen ze kosten gewoon heel veel geld en ik vind EUR 1000 of meer simpelweg te duur. Dat ga ik niet doen.”  Maar net als de andere deelnemers aan de WeAllRide Hoefslag@Home-wintercompetitie maakt ook Herruer kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. “Toen ik zag dat je ze bij deze competitie kon winnen viel alles op z’n plek. Ik wilde ze al heel erg graag en nu kon ik ze ook nog een winnen door te doen wat ik het liefste doe; namelijk paardrijden!”, besluit de 19-jarige amazone haar verhaal.  

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Kayleigh Herruer en Tommy
Kayleigh Herruer en Tommy