Afbeelding

Iris Boelhouwer: 'Goed management is belangrijker dan ooit”

Dressuur
Advertisement
Het CHIO sprak met de nieuwe Directeur Topsport/Technisch Directeur van de KNHS, Iris Boelhouwer over de hippische topsport in 2020.

Outdoor seizoen

"Ik ben bang dat het indoorseizoen geen of slechts beperkte mogelijkheden zal bieden. Maar ik verheug me op het outdoor seizoenen hoop dat het CHIO Rotterdam in 2021 weer doorgaat. Ik kijk uit naar de Longines FEI Nations Cup, we hebben deze week gehoord welke wedstrijden we toegewezen hebben gekregen en ik ben er blij mee. Voorafgaand aan het CHIO Rotterdam start het Nederlandse springteam in de openingswedstrijd in La Baule, in Sankt Gallen en na het CHIO Rotterdam in Falsterbo. Falsterbo valt samen met de quarantaine voor Tokyo, dat betekent dat we vroeg onze punten moeten pakken en dat in Zweden andere combinaties een kans zullen krijgen”.

Olympische Spelen

Zelf heeft Boelhouwer nog geen bezoek gebracht aan de Olympische accommodatie in Tokyo. "Gelukkig is Ad Wagemakers al wel in Toyo geweest. De voorbereidingen op de Olympische Spelen zijn door Corona behoorlijk anders dan anders. Voor iedereen. Voor de ruiters, voor wie het niet gemakkelijk zal zijn om op het juiste moment in het voorjaar het ritme weer op te gaan bouwen en dan vorm te behouden zodat ze op het juiste moment kunnen pieken”.

Management

"Voor sommige paarden is een jaar rust misschien wel een voordeel, alhoewel sommige hengsten juist in de dekdienst zijn ingezet. Goed management is belangrijker dan ooit. Maar ook voor de bondscoaches is het anders dan anders, ze kunnen de ruiters maar weinig zien optreden. Gelukkig zijn Rob en Alex zeer ervaren. Zelfs voor dressuurjuryleden zal het anders zijn, ook zij missen het wedstrijdritme en hebben niet zoals andere jaren de combinaties goed kunnen volgen in aanloop naar de Spelen.”

Vertrouwen

Van 2021 heeft Boelhouwer hoge verwachtingen: "Ik verheug me erop, voor iedereen, dat we in 2021 weer op pad kunnen, weer in de ring mogen en ons aan elkaar op kunnen trekken. Iedereen heeft behoefte aan uitzicht. Zonder de ring in te kunnen is het lastig om de spanning vast te houden. Ik kijk er naar uit om contacten te leggen met collega's in andere landen. Elkaar online spreken is functioneel, maar echt leuk is het niet. En ik hoop van ganser harte dat we ook snel in eigen land weer wat kunnen. Al zijn het maar meetmomenten om het ritme op te bouwen. Alles hangt natuurlijk af van de situatie in de wereld maar ik ga met veel vertrouwen 2021 in!€ Bron: CHIO Foto: Archief