Afbeelding
De Hoefslag

Marijn Ordelman: “Sensibele paarden zijn niet voor iedereen geschikt”

Dressuur
Advertisement
Marijn Ordelman kocht de 19-jarige merrie Velvet eigenlijk als recreatiepaard om mee naar buiten te gaan. De merrie zette echter geen voet buiten het terrein. Door een verhuizing naar een nieuwe stal besloot de amazone de sensibele merrie om te scholen naar dresuurpaard, wat voorspoedig verloopt.

Gelijk gekocht

Velvet heeft voor ze bij Ordelman kwam een carrière als springpaard achter de rug. De amazone vertelt: “Ik kocht haar met het idee om lekker ontspannen buitenritjes te maken. Ze was 18 toen ik haar kocht, maar nog zo fit als een jong paard. De laatste paar jaar was ze even niet onder het zadel geweest. Daarom werd ze bij de bezichtiging niet voorgereden. Ik heb dan ook iets gedaan wat ik niemand aan zou raden: ik heb haar gelijk na die eerste bezichtiging gekocht. Toen ik daar was heb ik slechts een rondje om haar heen gelopen en even met haar gekrld. Toch was ik in een oogopslag verliefd en wist ik: dit is het gewoon.”

Twee opties

De amazone is met Velvet begonnen op dezelfde manier als je een jong paard zou oppakken. “Eerst ging ik rustig longeren, daarna het zadel erop en steeds een stapje verder. Uiteindelijk waren we zo ver dat ik met haar naar buiten wilde. En toen wilde ze het erf niet af. Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar het wilde echt niet. Ik had toen twee opties: of Velvet verkopen, of in de bak aan het werk. Maar verkopen kon al niet meer, ik was al veel te gehecht aan haar. Dus toen zijn we in de bak aan de slag gegaan. Velvet heeft in het verleden vooral gesprongen dus dat hebben we ook vooral gedaan. Tot we twee maanden geleden naar een dressuurstal verhuisden.”

Rustig opbouwen

“Nu moeten we noodgedwongen aan het dressuren omdat er niet iedere week hindernissen in de bak staan”, lacht Ordelman. “Ik kwam er achter dat ze er wel echt talent voor heeft en dat ze het ook leuk vindt, dus zijn we begonnen met opbouwen. Ik ben zelf nooit echt van de dressuur geweest en Velvet is niet helemaal dressuurmatig doorgetraind. In het begin snapte ze er dan ook niets van. Gelukkig was het puur een kwesie van rustig die spieren opbouwen, waardoor het steeds makkelijker voor haar wordt. Nu gaan we steeds een stapje verder. We werken een beetje aan de verzameling en pakken ook de zijgangen mee. Het wordt zo steeds leuker, ook al heeft het heel anders uitgepakt dan ik had gedacht.”

Snel gespannen

Het belangrijkste punt waar de combinatie aan werkt, is ontspanning. “Velvet is een heel sensibel paard. Ze is ook echt wel een beetje apart in de omgang en onder het zadel. Velvet is heel snel gespannen. Wanneer ik nét iets te veel vraag, spant ze zich gelijk aan. Het gaat nu steeds beter. Ik merk wel dat je echt met sensibele paarden om moet kunnen gaan, dat is niet voor iedereen geschikt. Je moet stevig in je schoenen staan en zelfvertrouwen hebben. En als je geen ervaring hebt met sensibele paarden, adviseer ik wel om er hulp bij te zoeken. Wanneer ze een negatieve ervaring hebben vergeten ze het niet snel. Je moet duidelijk, maar voorzichtig met ze zijn. Het belangrijkste is dat je je goed kunt aanpassen aan je paard. Het karakter kan per dag verschillen, dus daar moet je wel in mee kunnen gaan”, vindt ze.

Bijzonder karakter

“Velvet heeft een apart karakter, ze kiest wel haar mensen uit. Daarnaast is ze heel wisselvallig. De ene dag is ze blij dat je er bent, de andere dag rent ze dwars door je heen. Wel is ze heel lief en gevoelig, ze doet heel veel met mij. Ondanks de spanning die er soms is, is ze voor mij mijn uitlaatklep en ontspanning. In een korte tijd hebben we echt een hele goede band opgebouwd. Ze gaat hier nooit meer weg. Dat zou ik trouwens ook niet zo snel doen met zo’n gecompliceerd paard. Ze is hier nu op haar plek en ze is gelukkig. Nu het zo leuk gaat met dressuren, zou het wel leuk zijn om haar eens uit te brengen. Ze is fit genoeg, maar het is vooral belangrijk dat ze er plezier in houdt. Dat is mijn belangrijkste doel.” Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto’s:  Privébezit Marijn Ordelman [adrotate group=”122”]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding