Bente Bronk met Inaro A
Bente Bronk met Inaro A

Bente Bronk wint met familiepaard Inaro A bij de children: “Als je wint is het extra gaaf”

Dressuur

De veertienjarige Bente Bronk wist met de door haar opa gefokte Inaro A (v. Don Tango B) de children klasse te winnen. Op de subtopwedstrijd in Boxtel zette de amazone een score neer van 69,65%. 

Advertisement

Eigen fok

De jonge amazone en haar moeder kochten de ruin Inaro A 2,5 jaar geleden over van hun tante en opa. “Het paard is samen door mijn opa en tante gefokt en daarna is mijn moeder op hem gaan rijden. Ik wilde er heel graag zelf op gaan rijden en wedstrijden mee starten. Sinds een jaar vormen we een combinatie en we leerden elkaar heel snel kennen. Ik reed met mijn pony Z1 en ik ben met Inaro begonnen in de L1. Het is een heel vrolijk paard die heel constant is met rijden. Hij zal me nooit in de steek laten en ik kan altijd op hem rekenen”, vertelt ze. 

Children 

In november kwam het idee via Nol Gerritsen van Paardencentrum de Dalhoeve om bij de children te gaan rijden. “We hebben daar zelf gewoond en mochten altijd bij hun in de binnenbak rijden. Op een gegeven moment zei Nol tegen mijn moeder, laat haar toch children rijden met dat paard. Dat vonden we niet eens een gek idee en Nol was heel enthousiast. We reden een clinic bij Dirk de Haas om te kijken hoe dat zou gaan en dat ging heel goed. In november reden we onze eerste wedstrijd bij de children in Werkendam met bijna 72%. In het begin vond ik het wel even wennen, maar ik vind het heel leuk om tegen leeftijdsgenoten te rijden. Ik ben nu veertien jaar en mag het hele jaar nog uitrijden. Het zijn leuke proeven om te rijden en in Boxtel reden we voor de vierde keer een children wedstrijd.”

Goedgekeurde ponyhengst

“We konden ons goed vinden in de score in Boxtel. De gebroken lijnen in galop gaan vaak heel goed en daar krijgen we dan ook achten voor. Ik train bij mijn moeder en bij Jeany van de Heiden en samen werken we aan de puntjes op de i. De jury vond dat we een fijne proef hadden gereden en Inaro een fijn paard”, vertelt Bente. De jonge amazone heeft ook de goedgekeurde dekhengst Made in Holland op stal. “Hij is zes jaar en ik ben hem aan het opleiden voor de Z dressuur. Ook is het met hem de bedoeling om dit jaar het Dutch Pony Championship met hem te gaan rijden.”


Bente Bronk 

Tweede paard 

De amazone komt uit in de Z1 dressuur bij de paarden en bij de children. “Als je wint is het extra gaaf”, vertelt ze. “Ik zou heel graag internationaal willen rijden en we moeten nog één kaderscore halen. Dit jaar wil ik ook graag de observatiewedstrijden rijden voor het EK. Volgend jaar kijk ik uit naar de wedstrijden bij de junioren. Naast Inaro rijd ik ook nog een merrie bij de children. Ze is een heel ander type dan Inaro en wat sensibeler. Ze kan heel heet worden en we nemen haar vooral mee voor de ervaring. Samen met mijn moeder rijden en verzorgen we alle paarden. We doen het echt samen en met negen paarden op stal is het hard werken.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Bente Bronk

Bente Bronk