Bart Veeze - Kyton (archieffoto 2020)
Bart Veeze - Kyton (archieffoto 2020) DigiShots

Kyton met ruim 73% kampioen Z2 van Gelderland: “Super goed van hem!”

Dekhengsten

Met een geweldige score van 73,5% reed Bart Veeze de zesjarige KWPN-dekhengst Kyton (v. Ferguson) naar de Gelderse kampioenstitel in het Z2. “Ik ben mega trots op hem!”, reageert een entousiaste Veeze. “Het was de eerste keer dat hij op gras liep. Sommige paarden willen dan nog wel eens wat voorzichtig zijn of een struikelingetje maken, maar hij liep net zo lekker safe en in balans door de proef als normaal.”

Advertisement

Informatie over dekken met Kyton

Gefocust

“Kyton was best vrolijk toen hij van de wagen kwam en tijdens het opzadelen”, vertelt Veeze. “Hij dacht misschien dat hij de wei in ging! Maar toen ik eenmaal in het zadel zat, had hij zoiets van ‘OK, we gaan rijden, let’s do it!’ En dan vindt hij het ook helemaal leuk, maar dan is zijn aandacht bij mij. Tijdens het losrijden liep hij al fijn. Tussen de ander paarden rijden vindt hij trouwens ook geen probleem, ook al is hij een dekhengst. En in de proef bleef hij ook mooi de focus bij mij houden. Het was goed om te merken dat hij geen problemen heeft met dat lopen op gras; hij loopt er geen pas minder om!”

Op naar de Hippiade

Uiteraard heeft de combinatie zich met het behalen van de kampioenschap geplaatst voor de Hippiade. “Ik was behoorlijk teleurgesteld dat hij niet bij de selectie zat die naar het WK Jonge Dressuurpaarden mag”, vertelt Veeze. “Die zagen we ook even niet aankomen; hij had zich vorig jaar zo gemakkelijk  geplaatst en hij loop echt fijn en met kracht en uitstraling. En ja, supersafe dus. Ook met de wissels heeft hij geen enkele moeite. In Angerlo ook, zo’n proef loopt hij met twee vingers in de neus; hij is nauwelijks bezweet na afloop, al was het best warm. Maar nu we dus niet naar Verden gaan, past het NK in zijn programma. Daarna loopt hij de Pavo Cup-selecties.”

Kampioensveulens

Veeze is enthousiast over ‘zijn’ hengst, en ook over diens nakomelingen. “Hij geeft supergoede veulens, met mooie modellen, hoogbenig en met veel front en beweging. Op de fokkerijdag van Regio Overijssel werden twee nakomelingen van Kyton (mv. Blue Hors Zack, red.) kampioen én reservekampioen!”

Ook zo’n rassig veulen fokken? De hengst is beschikbaar via Stal Brinkman.