Poko Loko Stables
Poko Loko Stables Foto: Esmee van Gijtenbeek

Maaike Smits over wat er allemaal komt kijken bij het managen van een stal

Algemeen Hippisch ondernemen

De droom van veel paardenmensen blijft toch wel het hebben van een eigen stal. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het managen van zo’n bedrijf? Maaike Smits, bedrijfsleider bij Poko Loko Stables in Koedijk legt het je uit.  

Advertisement

Dagplanning 

“Mijn dagen beginnen altijd heel vroeg, om zes uur. Ik ben altijd de eerste op stal”, begint Smits. “De andere werknemers beginnen om zeven uur, dus ik ben elke ochtend eerst een uur alleen op stal bezig. Dat eerste uur vind ik altijd wel heel fijn en rustig, zo alleen met de paarden. We beginnen altijd met de taken op stal, zoals mesten en voeren. Om tien uur hebben we even pauze en dan begin ik om elf uur met lesgeven, paarden rijden en aquatrainen. Het trainen van mijn eigen paarden doe ik tussendoor, net hoe het past. Dat doe ik dan tot het einde van de dag, tot zes uur, en daarna voeren we nog hooi.” 

Welzijn van de paarden 

“Het allerbelangrijkste aan het managen van een stal vind ik het welzijn van de paarden. Daar staan we als stal ook wel echt voor, dat daar heel goed naar gekeken wordt. Als stalmanager ben je op een gegeven moment zo goed getraind dat je als je een stal binnen loopt meteen vier benen scant, kijkt of er geen mest in de waterbak zit, of de paarden goed uit hun ogen kijken, eigenlijk of ze gewoon oke zijn. Dat moet je op een gegeven moment gewoon gaan zien en dat verwacht ik ook eigenlijk wel van iedereen die bij ons op stal werkt. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de paarden genoeg uit hun stal komen en dat de kwaliteit van het ruwvoer altijd goed is. Dit soort basisdingen zijn wel echt het belangrijkst. De paarden staal wel echt op één.” 

Pensionklanten 

“Daarnaast is het heel belangrijk dat alles voor de pensionklanten helemaal in orde is. Zo moet de bodem van de baan bijvoorbeeld altijd goed zijn en moet het klantcontact goed onderhouden worden. Als stalmanager draag je de zorg voor de hele stal. Je krijgt eigenlijk een pakket van veertig paarden, die allemaal in hun basisbehoeften moeten worden voorzien. Voor een pensionklant is natuurlijk maar één paard echt belangrijk. Daar moet je als manager wel een goede balans in vinden. Als paarden een keer individueel iets nodig hebben moet je dat kunnen bieden, maar je moet ook wel het overzicht blijven houden dat verder ook alles goed gaat. De verzorging van één paard kan niet ten koste gaan van de verzorging van de rest.” 

“Het is een kwestie van zorgen dat alles loopt” 

“Bij de verzorging van de paarden komen dingen kijken zoals de hoefsmid, dierenarts en ontwormen. Die schema’s moeten allemaal worden opgezet. Daarnaast doe ik ook nog een heel stukje boekhouden; ik betaal en maak de facturen. Verder maak ik de personeelsplanning, stuur ik personeel aan en alles wat daarbij komt kijken. Ik zorg er altijd voor dat er genoeg voer aanwezig is en dat het van goede kwaliteit is, zeker op het moment is dat wel belangrijk met de prijzen. Eigenlijk zorg ik ervoor dat alle voorraden altijd aanwezig zijn. Overkoepelend is het een kwestie van zorgen dat alles loopt.” 

“Het moeilijke is wel eens dat ik alles zelf wil doen, wat niet kan met zo’n bedrijf. Delegeren is gewoon echt heel belangrijk. Er zijn natuurlijk ook mensen die bepaalde dingen beter kunnen. Een tuinman kan bijvoorbeeld beter de struiken op het terrein onderhouden. Het is dus wel heel belangrijk om in te zien dat je niet alles zelf kunt doen.” 

Leukste onderdelen van het werk 

“Persoonlijk vind ik het opleiden van paarden of het helpen van paarden die het even wat moeilijk hebben het leukst aan mijn baan. Om echt in een paard te kruipen zeg maar. Qua bedrijfsleider zijn vind ik het heel fijn als alles gewoon goed loopt en als mensen blij zijn. Het leukste is als mensen zeggen dat ze zich gedurende hun dag helemaal geen zorgen hoeven te maken over hun paard. Dat mensen al hun zorgen kunnen loslaten, omdat ze weten dat hun paarden hier goed staan. Dat stukje van waardering is wel heel fijn.” 

Advies 

“Mensen die een baan willen als stalmanager moeten niet onderschatten hoe veel er op je af komt. Je bent nooit klaar, het werk is nooit af. Op een gegeven moment moet je dat los kunnen laten. Bij veel van dit soort banen woon je ook op je werk, dus je moet ‘s avonds wel kunnen accepteren dat sommige dingen de volgende dag komen. En zet je telefoon uit, zodat alleen noodoproepen je nog kunnen bereiken. Anders word je helemaal gek”, sluit Smits lachend af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Esmee van Gijtenbeek