Afbeelding
DaKo Fotografie

Susanne Blijleven-Bos: “Paardenwelzijn en ondernemerswelzijn gaan hand in hand”

Algemeen Hippisch ondernemen

Binnen de paardensector hebben we het heel veel over het welzijn van onze dieren. En hoewel dat natuurlijk enorm belangrijk is moeten we ook zeker niet de mensen vergeten die deze hele sector mogelijk maken. De ondernemers die voor onze paarden zorgen en ons verder helpen in onze training worden vaak vergeten. Susanne Blijleven-Bos, boekhouder en ondernemersadviseur bij Paard en Winst, probeert het ondernemerswelzijn dan ook zo veel mogelijk aan het licht te brengen. 

Advertisement

Ondernemerswelzijn 

“Zover ik weet bestaat het hele woord ‘ondernemerswelzijn’ überhaupt niet”, steekt Susanne van wal. “Ik heb het woord eigenlijk zelf bedacht en gebaseerd op het stukje paardenwelzijn. Ik bedoel met het woord dat de ondernemers geen tekorten hebben, zodat ze lekker kunnen leven en gelukkig kunnen zijn. Net als dat een paard geen tekorten moet hebben aan eten en ruimte moeten ondernemers geen tekorten hebben aan geld en tijd om zich optimaal te kunnen voelen.” 

“Het is heel slecht gesteld met het ondernemerswelzijn” 

“Uit mijn ervaring is het echt extreem slecht gesteld met het ondernemerswelzijn in de paardensector. In bijna alle gevallen die ik tegenkom kunnen ondernemers misschien zelfs beter terug in loondienst. Het minimumloon van mensen binnen deze sector ligt gewoon ver onder het minimumsalaris. Ondernemers zijn vaak al lang blij dat ze van hun hobby hun werk hebben kunnen maken. Tegelijkertijd kunnen ze van deze hobby bijna niet leven.” 

“Een ander groot probleem is het zwartgeld binnen de paardensector. Deels willen mensen geen belasting betalen, maar deels komt het ook omdat er anders niks overblijft. Zwartgeld houdt het dan nog wel leuk, dan kunnen mensen wel leuke dingen blijven kopen. In werkelijkheid is het zwartgeld wel een deel van het probleem. De bank doet niks met zwartgeld, dus als ondernemers later een lening of een hypotheek nodig hebben lopen ze vast. Bovendien blijft de klant denken dat het wel goed gesteld is met de ondernemer, omdat ze anders geen nieuwe dingen zouden kunnen kopen. Zwartgeld zorgt dus echt voor veel ellende.” 

“Klanten zijn over de afgelopen jaren heel erg verwend geworden. Dingen zoals privéles zijn gewoon geworden, maar als je een personal trainer hebt in de sportschool wordt het gezien als luxe. Dat is natuurlijk deels door de concurrentie ontstaan. Als jij dezelfde faciliteiten levert, maar met extra service komen klanten immers naar jou. Daardoor zijn al die ondernemers echter wel onder de kostprijs komen te zitten. Zeker in combinatie met de hogere energieprijzen en de verdere inflatie van voer en stro. Dan zitten ondernemers al met heel weinig marge en als inkoopprijzen ineens verhoogd worden hangen ze.” 

Advies 

“Ik raad mijn klanten altijd aan om niks met zwartgeld te doen. Verder zou ik mensen aanraden om hun prijzen vooral wel te verhogen. Ik zie bij mijn eigen klanten dat, als ze dat eenmaal aandurven, ze daar veel profijt van hebben. Ze vertellen dat hun klanten in eerste instantie heel moeilijk deden over de verhoogde prijzen, maar dat ze er uiteindelijk wel in mee zijn gegaan.” 

“Het belangrijkste is denk ik toch dat ondernemers hun klanten moeten gaan laten betalen voor luxe. Ik wil dat paarden voor iedereen toegankelijk blijven, maar als de prijzen laag blijven moet daar tegenover staan dat klanten een keer zelf voeren of zelf hun stal uitmesten. Op die manier kan de paardensector wel betaalbaar blijven. We moeten misschien weer een beetje terug naar hoe het vroeger was. Groepslessen in plaats van privélessen, waardoor de instructeurs per saldo meer over kunnen houden. Het is misschien niet ideaal voor de klant, maar het is wel beter voor de ondernemer.” 

“Er moet zeker niet worden ingeleverd op paardenwelzijn. Paardenwelzijn en ondernemerswelzijn gaan hand in hand. Op het moment dat er geen geld meer verdiend kan worden in de paardensector en mensen willen er niet meer in werken zal dit enorme gevolgen hebben voor de paarden. Als de stallen failliet gaan en instructeurs en zadelmakers niet meer willen werken, wat gebeurt er dan met onze paarden? Ondernemers zijn nodig om het paardenwelzijn in stand te houden.” 

Vooruitkijken 

“Er zijn zeker ondernemers die het wel lukt en die heel succesvol zijn in de paardenwereld, maar voor de meesten is het gewoon een droom die helaas wat minder mooi blijkt te zijn dan gehoopt. Meestal is het geheim van de mensen die wel succesvol zijn dat ze verder kijken dan hun eigen branche. Die kijken dan hoe bijvoorbeeld hondenpensions tewerk gaan en of ze daarvan kunnen leren. Misschien is dat wel helemaal niet het geval, maar ze kijken wel altijd verder dan alleen de paardenbranche. Ze lopen altijd heel veel stappen voor op andere ondernemers, doordat ze dus kijken naar andere sectoren. Die lopen ook allemaal tegen problemen aan. Het zijn natuurlijk niet helemaal dezelfde problemen, maar wel vergelijkbaar. De manieren waarop zij die problemen oplossen zijn enorm leerzaam.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: DaKo Fotografie