Annemieke van Straaten en Albert Zoer met de mediacampagne in de Telegraaf zaterdag 5 november 2022
Annemieke van Straaten en Albert Zoer met de mediacampagne in de Telegraaf zaterdag 5 november 2022

Annemieke van Straaten start tweede campagne: “De wolf is een bedreiging voor mens, kind, huisdier, paard, vee en natuur”

Algemeen Wolvenleed

Annemieke van Straaten haar missie begon 4,5 jaar geleden in de Oostvaardersplassen en sinds een jaar is ze zich gaan bemoeien met de wolf. Begin dit jaar loofde Stichting Annemieke een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip over uitzetten van wolven in Nederland, omdat ze inmiddels zeker weet dat niet alle wolven de grens over zijn komen lopen. “Naar aanleiding van de beloning kreeg ik een flink aantal tips van klokkenluiders, die er inderdaad op wijzen dat er wolven zijn uitgezet in Nederland. Maar dat onderzoek loopt ook nog.”

Advertisement

Aanstaande woensdag debat over de wolf

Aanstaande woensdag 9 november vindt er om 18.00 uur een commissiedebat plaats in de Tweede Kamer over het onderwerp ‘rewilding’. De wolf is hier ook een onderdeel van. Naar aanleiding daarvan is Annemieke een tweede campagne gestart om de politiek wakker te schudden. “De wolf dient een veel groter doel dan iedereen denkt. De belangen zijn groot, de boeren moeten het laatste zetje krijgen middels de stikstofproblematiek en de wolf. Ook de jagers moeten weg in Nederland.” Als start van haar campagne verscheen er zaterdag 5 november een paginagrote advertentie in de Telegraaf. 

Wolvenplan verschoven naar 2023

Annemieke vertelt “Ik krijg heel veel meldingen van paardenhouders, maar ook schapenhouders en boeren. Over dieren die zijn aangevallen, maar ook de angst die ze hebben. De wolf bijt niet alleen de dieren dood, maar vaak verwondt hij ze ook, waardoor ze uren kunnen liggen creperen en wachten op hun dood. Er is een heel groot probleem op ons afgekomen met de wolf. Ik heb al 150 verzoeken ingediend op de basis wet open overheid, maar ze geven geen openheid van zaken over bijvoorbeeld laboratoriumuitslagen. Hoe kunnen ze dan zeggen dat ze transparant zijn? Er zou dit jaar een interprovinciaal wolvenplan komen, maar omdat alle gedeputeerden overhoop liggen met elkaar is dat naar 2023 verschoven. Ik probeer het via de politiek, zij moeten helpen bij dit vraagstuk wat een lastig onderwerp is. Het is niet enkel provinciaal of Den Haag, maar ook Brussel. Vanuit daar worden de wolven beschermd. Als je ze niet beheert zie je wat er gebeurt”, zegt Annemieke doelend op de problematiek rondom de Oostvaardersplassen. 

Wolf in 2015 gezenderd en losgelaten met toestemming van het ministerie

Zijn het wel echte wolven? “Dat probeer ik naar boven te krijgen. De hybride wolven, dat is geen echte wolf maar een kruising hond x wolf en is niet beschermd. Iedereen heeft het over de niet schuwe wolf op de Veluwe die achter een wielrenner aan rende. Er is niemand die het over de wolf heeft die in 2015 in Groningen a-typisch gedrag vertoonde. Voormalig gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen zei dat het dier niet bang was voor mensen. De wolf zou moeten worden gevangen, gezenderd en gechipt. Het Ministerie van Economische Zaken gaf uiteindelijk toestemming om het dier los te laten in de provincie Drenthe. Huidig gedeputeerde Henk Brink en voormalig gedeputeerde Henk van de Boer, beiden van de provincie Drenthe, wilden het dier loslaten in de provincie Drenthe. Als je weet dat het dier niet schuw is voor mensen en wil het loslaten in een andere provincie, dan mis je niet een schroefje maar een hele gereedschapskist.”


WOO-document provincie Drenthe - Eigendom: Annemieke van Straaten

Meer dierensoorten

“Mijn missie begon 4,5 jaar geleden en ik heb niet voor niets dit project erbij genomen. Ik heb inmiddels 50.000 documenten over het project wolf in mijn bezit. Ik baseer het op feiten en niet op emoties, terwijl ik wel heel erg met de getroffen dierhouders mee leef. De volgende diersoort die hier terug komt wordt de goudjakhals. Die is er al, maar er is nog geen bekendheid aan gegeven. De groene graaiers willen ook de bruine beer, lynx en de eland terug in Nederland. Het levert veel werkgelegenheid op en de belastingbetaler mag er voor op draaien. Als er eenmaal een wolf gevestigd is in een gebied waar nog geen natura-2000 status aan hangt, dan gaan de organisaties net zo lang door dat het die status wel krijgt. Dit levert veel geld op. Er zijn al veel boeren en schapenhouders gestopt in Drenthe vanwege de angst om de wolf. En laat dat nou de bedoeling zijn.”

‘Zijn het wel echte wolven’

Annemieke vraagt zich af of er wel echte wolven in Nederland rondlopen. Omdat de Nederlandse overheid geen openheid van zaken geeft in verband met de laboratoriumuitslagen is ze zelf een DNA-onderzoek begonnen. Boeren en schapenhouders, maar ook de eigenaren van verminkte pony’s riepen haar hulp in. “Ik heb inmiddels zo’n dertig DNA-monsters afgenomen. Ik wil er uiteindelijk in totaal vijftig naar het laboratorium sturen.”

‘Heel beangstigend’

Albert Zoer, internationaal springruiter, is geboren en getogen in de provincie Drenthe en ook hij maakt zich dagelijks zorgen om zijn dieren. “Het wordt steeds gevaarlijker. In de buurtapp werd deze week gemeld dat er een wolf gezien was vlakbij mijn woonplaats Echten. Ik heb nog een aantal veulens lopen die nog niet bij de merrie’s weg mogen. Als ik ’s ochtends wakker word dan ga ik meteen kijken of ze er nog staan. Ik vind het heel beangstigend. Zo zijn er mensen die zeggen, je moet hekken plaatsen tegen de wolf. Maar ik heb beelden gezien dat ze daar met gemak overheen springen. De politiek is net een slag te laat, ze gaan pas dingen ondernemen als het al gebeurd is. Moet er eerst een mens of kind gebeten worden?” vraagt hij zich af. 

Veulen aangevallen door de wolf

Twee jaar geleden werd er al een veulen aangevallen van Albert. “Er was toen nog weinig bekendheid rondom de wolf. Ik heb de foto’s opgestuurd naar de instanties, maar die schepen je gewoon af. BIJ12, de organisatie die namens provincies het wolvenbeleid voert, lieten me gewoon staan. Het is door dierenkliniek Wolvega bevestigd dat mijn veulen is aangevallen door een wolf. Buiten dat het me veel geld heeft gekost, gaat het me vooral om de emotionele waarde voor het dier. Het was een veulen van onze hengst waar er dat jaar maar drie van geboren zijn. Ik was er extra zuinig op, maar je hele hebben en houden wordt opgegeten door de wolf. Ze zitten hier door de hele provincie en ik vind dat de politiek in actie moet komen.”

Het debat is aanstaande woensdag om 18.00 uur live online te volgen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Annemieke van Straaten 

WOB-document provincie Drenthe