Abe Litjens - Orchid's Tigersun
FEI European Championships Ponies 2016
© DigiShots
Abe Litjens - Orchid's Tigersun FEI European Championships Ponies 2016 © DigiShots Leanjo de Koster

“Een goede pony is de leermeester voor de toekomstige senior ruiter. Die moet je niet verkopen naar het buitenland”

Sport

Soms worden er pony’s en paarden geboren, die later een fenomeen in de sport blijken te zijn. Een zo’n pony is Orchid’s Tigersun. Al jaren een vaste waarde voor het Nederlands eventingteam.

Advertisement

Orchid’s

Tigersun werd op 6 oktober 2003 geboren in de stallen van Carla en Paul van de Laar. Hier staat paardenmelkerij Orchid’s. Grossier in vele topsport pony’s. “Voor Baukje en Jasper zochten wij twee opvolgers voor na de A- en B pony. Orchid’s is bij ons dichtbij, dus daar zijn mijn man en ik gaan kijken”, begint Judith Litjens. “Dan zie je even door de bomen het bos niet meer, zo groot als de kudde daar is. Maar goed, uiteindelijk vonden we twee jaarlingen eruit springen. De volgende dag zijn mijn ouders gaan kijken en zij zochten precies dezelfde twee pony’s uit. Orchid’s Joël ( Kantjes Carlando) vond mijn vader echt een pony voor Baukje en Jasper wilde heel graag Orchid’s Tigersun (v. Kantjes Carlando), want hij vond zijn naam zo stoer. Ja, zo kijkt een kind.”

Twee jaarling hengsten

“Zo gingen we met twee jaarling hengsten naar huis en die kwamen bij ons in de opfok. Waar Joël altijd steun bij Baukje of mij zocht als hij iets spannend vond, ging Tigersun erop af. De kinderen zaten ooit in het zwembad, waar ik langs moest om de pony’s naar de wei te brengen. Joël kroop helemaal achter mijn rug om steun bij mij te zoeken. Tigersun kon ik nog net tegenhouden, anders was hij zo het zwembad in gesprongen. Terwijl later in de eventing het water het grootste obstakel was om hem te leren.”

Rob Janssen

“Jasper ging met hem aan de gang en in het begin hadden we onze handen vol aan Tigersun. Daar waren we door Carla ook voor gewaarschuwd, maar ik kom zelf uit de internationale dressuur, dus ben wel wat gewend. Toen de dressuur goed ging, mocht Jasper wat gaan springen bij Rob Janssen. Als je niet wil dat je kind eventing gaat rijden, ga dan niet naar Rob. Voor het aanleren van vertrouwen is Rob een vakman. Jasper en Tigersun groeiden binnen de eventing en in zeer korte tijd reden ze in de klasse Z. Jasper werd 18. Abe, die toen op Frizo, een B pony reed, wilde graag dressuur rijden, dus Joël zouden we voor hem behouden. Hij liep onder Baukje toen Z2. Tigersun zou te koop komen te staan. Echter besloot Abe op het laatste moment dat hij toch graag wilde springen en eventing rijden.”

Safe

“Wij kenden de kwaliteit van Tigersun. In de eventing is hij safe. Hij gaat in een goed tempo door de cross, geef je hem je vertrouwen, dan helpt hij je door het terrein. Komt hij echt verkeerd voor een sprong, dan zal hij hem niet nemen. De eerste eventing wedstrijd van Abe en Tigersun was in Chaam. Abe was ontzettend zenuwachtig en heeft nagenoeg de gehele cross in draf gedaan. Totdat hij het bos uit kwam en mij zag staan, toen heeft hij de laatste twee hindernissen in galop gereden. Ik heb zelden een kind zo trots over de finish zien komen.”


Abe Litjens - Orchid’s Tigersun FEI European Championships Ponies 2016 © DigiShots - Leanjo de Koster

Ponykader

“Toen ging het snel. Eind 2013 reed Abe zich in het ponykader. Er moest nog veel geleerd worden en ik wilde met name de dressuur veel beter hebben. Daar zit toch je basis. Onder leiding van Mans Buurman, hebben ze samen grote stappen gemaakt in het springen. Onder mijn leiding in de dressuur. In 2016 kwamen ze uit op de Europese kampioenschappen in Denemarken. Helaas was Abe 16 en moest de pony worden verkocht. Na het EK was er veel vraag vanuit het buitenland.”

Niet naar buitenland

“Ik vind, dat als er een goede pony in Nederland is, je deze ook voor Nederland moet behouden. Een goede pony is de leermeester van de toekomstige senior ruiter. Die moet je niet naar het buitenland verkopen. Zo kwam Tigersun terecht bij Britt van Rijsewijk. Met haar reed hij twee EK’s. Daarna bleef hij gelukkig ook weer in Nederland en ging naar Kato de Smidt . Door corona ging het EK van 2020 niet door, maar in 2021 stonden ze er weer. Nu staat Tigersun bij Yentel Hamelink waar ze samen dit weekend hun eerste internationale wedstrijd starten.”

Vertrouwen

“Tigersun is een pony, die met zoveel vertrouwen is opgeleid, dat hij meerdere kinderen de kunst van de eventing heeft bijgebracht. Vertrouwen is bij mij het grootste goed in het opleiden van onze pony’s en paarden. Ik ben er trots op dat ik samen met mijn kinderen een pony als Tigersun heb mogen opleiden, maar ook al onze andere pony’s en paarden doen het bij de volgende ruiters goed in de sport.”

Bron: De Hoefslag

Abe Litjens - Orchid's Tigersun
FEI European Championships Ponies 2016
© DigiShots