Afbeelding

Capelle Hoeve van Sanne en Judith van der Pols: Natuur, milieu en duurzaamheid voorop

Algemeen Binnenkijken bij Premium

Net voorbij het drukke Rotterdam waan je jezelf al snel in een andere wereld. De weg naar Abbenbroek wordt omzoomd door gras en ander groen. In deze oase bevindt zich de kleinschalige dressuurstal van jeugdamazone Sanne van der Pols en haar moeder Judith. Met de opzet van de Capelle Hoeve is bewust rekening gehouden met natuur, milieu en duurzaamheid.

Advertisement

Tekst: Gemma Jansen | Foto’s: Renske van der Haagen

Milieu en duurzaamheid zijn twee belangrijke speerpunten in onze huidige maatschappij. Ook paardenbedrijven kunnen hieraan hun steentje bijdragen. Voordat we kijken hoe dat op de Capelle Hoeve geregeld is, vertelt Sanne eerst iets over haarzelf. “Al vanaf ik me kan herinneren spelen pony’s en later paarden een belangrijke rol in mijn leven.”


“Toen ik net kon lopen, bracht ik mijn pony Jerry al mee de woonkamer in, een Shetlander die we nog steeds hebben en die tegenwoordig fungeert als kinderpony voor mijn nichtjes en als grasmaaier om de buitenbaan heen. Zo rond mijn zesde jaar ging ik steeds fanatieker rijden. Van Capelle Hoeve’s Junior, een jonge Welshpony, leerde ik superveel, vooral vallen en opstaan!”

“Wedstrijd rijden is mijn ding”

“Toen ik negen jaar was, werd ik Nederlands kampioen in de M2/AB. Een fantastische belevenis en daarna wist ik zeker dat wedstrijd rijden mijn ding was. Omdat ik best lang was, heb ik redelijk snel de overstap gemaakt naar de paarden. Ik heb in voorgaande jaren drie keer zilver gewonnen bij de junioren. 


Dit is mijn laatste juniorenjaar en ik wil op het EK nog graag een keer voor goud gaan. Met Cuvanck PP begon het NK in Ermelo onlangs goed en werd ik op de eerste dag eerste in de observatieproef. Ik kijk uit naar de volgende observaties.”

Children-goud

Sanne hoopt natuurlijk weer op een teamplaats voor het EK junioren of met haar andere paard bij de young riders. In de rubriek Children behaalde ze in 2017 in Roosendaal goud met het team. Een jaar later lukte dit in het Franse Fontainebleau nogmaals. In 2019 deed Sanne in Italië mee op het EK junioren en legde met het team beslag op de zilveren medaille, net als vorig jaar in Spanje. 


“Ik ben inmiddels vijf keer mee geweest naar het EK en dat blijft een belevenis. Momenteel start ik bij de young riders met mijn andere paard Excellentie. Met mijn jonge paard, Sommerwolke JM won ik in maart de Horsefood Competitie voor zesjarigen en de bronzen medaille op het KNHS Indoorkampioenschap in de klasse M1. Zij is echt mijn toekomstpaard.”

Altijd ‘iets met paarden’

Ik zit in het examenjaar van de havo en hierna ga ik de opleiding Ondernemerschap, Retail en Management volgen op de Hogeschool van Rotterdam. Of mijn toekomst volledig in de paarden ligt, weet ik nog niet. Wat ik wel weet is dat paarden altijd deel uit zullen maken van mijn leven. Ik ben iedere dag op stal te vinden en train zowel bij Coby van Baalen als bij Marije de Lange. Marije staat bij ons op stal. Dat is heel fijn, want zij kijkt vaak mee als ik aan het rijden ben. 


“Zij in conditie, ik ook!”

Vroeger was ik best stevig, maar ik ben veel gaan sporten en let streng op mijn voeding, omdat ik vind dat je niet mag verwachten dat je paard alles voor je doet en jij jezelf laat verslonzen. Zij in conditie, maar ik ook!”

De moeder van Sanne, Judith van der Pols, gaat altijd mee op wedstrijd en is de stille kracht achter haar fanatiek boksende zoon en een even fanatiek rijdende dochter. Zelf reed ze tot in haar zwangerschap recreatief. 

Tropentijd

“Toen wij 22 jaar geleden hier de boerderij kochten was het al een stal en stond er een aantal pensionpaarden”, vertelt Judith. “In de beginperiode was het wel tropentijd, want ik werkte fulltime, voerde ’s morgens voor mijn werk uit de paarden, ging ze in de lunchpauze buiten zetten en als ik thuiskwam moest ik mesten en voeren.”



“Naast onze eigen paarden staan hier van vijf andere eigenaren paarden in pension. Er is een rijbaan, longeercirkel en een grote paddock. Achter de stal ligt 3,5 hectare weiland. Zodra de zware kleigrond het toelaat lopen onze paarden in de wei. Ruwvoer halen we van het land van mijn ouders en dat is van een constante kwaliteit.”

Van gas naar aardwarmte

“Inmiddels is alles aangepakt en vernieuwd, zowel het huis als de stal. Een van de grootste veranderingen was de overstap van tankgas naar aardwarmte. De warmtepomp is naast het huis geboord en werkt uitstekend. Het duurt wat langer voordat het warm is, maar de temperatuur is daarna wel heel constant. Daarnaast hebben we in huis ook airco; deze kan zowel verkoelen als verwarmen. 


Op het dak van de stal hebben we 90 zonnepanelen laten leggen en die dekken een groot gedeelte van onze energiebehoefte. Er liggen tevens drie speciale solarpanelen bij en die helpen het water te verwarmen. Daarnaast hebben we grote watertanks ingegraven voor het opvangen van 40.000 liter hemelwater. Het hemelwater gaat door een filtersysteem en met regelmaat wordt ter controle een monster naar de GD gestuurd. Dit water wordt gebruikt als drinkwater voor de paarden, op de wasplaats en de toiletten worden ermee gespoeld. 

Goed streven

In huis hebben we leidingwater, hier hebben we wel een kalkontharder voor geïnstalleerd. Ideaal, want alle apparaten gaan veel langer mee. In deze gemeente lopen ze voorop voor wat betreft milieueisen, maar dat is een goed streven en als het even kan, werken we daar ook graag aan mee!”

Dit artikel is ook gepubliceerd in Hoefslag Magazine en is alleen te lezen voor abonnees.

Afbeelding
Er liggen 90 zonnepanelen op de daken om te voorzien in de energiebehoefte.
Er liggen 90 zonnepanelen op de daken om te voorzien in de energiebehoefte.
Afbeelding
Hemelwater wordt opgevangen in watertanks van 40.000 liter. Hiermee wordt ook de bak gesproeid.
Er liggen 90 zonnepanelen op de daken om te voorzien in de energiebehoefte.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Er liggen 90 zonnepanelen op de daken om te voorzien in de energiebehoefte.