Hiantoes (Chippendale x Santano) & Rozantoes (v. Montgomery C)
Hiantoes (Chippendale x Santano) & Rozantoes (v. Montgomery C) © Sophia Jooren

Esther Jooren: “Achteraf snap ik waarom het achterbeen er moeilijk onder kwam”

Dressuur

Esther Jooren ziet in 2020 een winactie van de Hoefslag voorbijkomen, waarbij lezers kans maken op een gratis dekking van de hengst Montgomery C (Johnson x Ferro x Silvano N). De hengst is gefokt in Abcoude, op dezelfde stal als waar de merrie van Jooren, Hiantoes (Chippendale x Santano), geboren werd.

Advertisement

Toen de winactie van de dekking bekend werd gemaakt, was Hiantoes acht jaar oud en elite met sport predicaat. Door de motivatie die Jooren schreef, won ze de dekking. “De actie was in mei en ze liep nog met haar eerste veulen. We waren ZZ-Licht startgerechtigd en ik wilde de sport weer gaan oppakken. Maar ik dacht: ‘Niet geschoten is altijd mis’. Ik ken de moeder van Montgomery C en ik wilde dat maar al te graag proberen op Hiantoes”, vertelt Jooren enthousiast.

Volgend jaar

“Want hoe groot was de kans nu eigenlijk dat ik won? En mocht dat zo zijn, dan kon ik haar sportcarrière ook wel een jaar uitstellen.” Jooren won de dekking en liet haar merrie twee keer dekken. Ze werd beide keren niet drachtig gescand. “Dat was gelukkig geen probleem. We konden het doorschuiven naar volgend jaar.”

Trainingsweek

Jooren ging dus weer aan de slag en volgde onder andere een trainingsweek bij Academy Bartels. “We waren vooral bezig om het achterbeen onder de massa te krijgen in galop”, blikt ze terug. “Dat was een duidelijk aandachtspunt. Niet lang na de trainingsweek kreeg ik het gevoel dat ik iets verkeerd aan het doen was. Dat ik haar verkeerd trainde of dat ik haar te veel voerde. Want als je het achterbeen aanspreekt moeten de buikspieren werken. Vaak zie je ze dan liggen, maar dat gebeurde niet. In tegenstelling: ze werd zelfs een beetje ronder.”

Drie maanden later

“Maar ze kon toch niet drachtig zijn? Ze was twee keer gescand! Toch ging ik, een beetje beschaamd, naar de dierenarts. Hij voelde, keek me aan en zei: ‘ze is drachtig’.”

Jooren stond met haar merrie op een sport- en pensionstal. Er werd een tussenwand van de stal uitgehaald en drie maanden later beviel Hiantoes van een kerngezond en mooi langgelijnd merrieveulen. “Ik denk dat het een heel leuk dier gaat worden.”

Dat Jooren van niets wist, heeft haar onbewust kosten bespaard. “We hebben in de beginfase geen scans of iets dergelijks laten maken, want we wisten niet dat ze drachtig was, haha! De bevalling heeft ze zelf gedaan. Omdat ze al een veulen heeft gehad, wisten we dat ze dat kon.”

Achterbeen

Het veulen is inmiddels gespeend en Hiantoes wordt weer rustig onder het zadel opgepakt. “Laatst had ik nog les van Mischa Koot. Ze zei toen nog dat het haar op viel dat ze haar achterbeen zo goed onder het lichaam plaatste in de galop. ‘Ja’, zei ik toen. ‘Er zat haar duidelijk iets in de weg’.”

Hiantoes wordt voorlopig niet meer gedekt. “We gaan kijken hoever we kunnen komen in de sport”, eindigt Jooren haar verhaal.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Sophia Jooren