Ruitervitaal coach Dayenne Vos
Ruitervitaal coach Dayenne Vos Kelly Groenestijn

Ruitervitaal coach Dayenne Vos: “Beter paardrijden als je fit bent”

Algemeen

Dayenne Vos is Ruitervitaal coach. Ze geeft personal trainingen en groepslessen, aan huis en op haar eigen locatie. Daarnaast geeft ze onlinetrainingen en maakt ruiteranalyses. Ze heeft zichzelf hiervoor opgeleid met de Ruitervitaal coach opleiding van One Switch.

“Ik wilde graag beter leren paardrijden”, begint Dayenne, voormalig Nederlands kampioene in de IJslander sport. “Naast het paardrijden heb ik in vlagen andere sporten gedaan. Ik ging naar de sportschool, volgde groepslessen en deed pilates en yoga. Ik merkte dat ik daardoor meer energie had, maar ik vond het lastig om telkens te bedenken wat voor oefeningen ik ging doen. Het gewenste resultaat bleef vaak uit.”

Gedegen opleiding

“Ik werkte parttime als online marketeer en was op zoek naar iets voor erbij. Ik wilde de paardensport en mijn interesse voor overige sporten daarin graag combineren. Al snel kwam de Ruitervitaal coach opleiding op mijn pad en dat had alles wat ik zocht! Dat was mijn droombaan!”

“Voordat ik begon heb ik contact gehad met One Switch. Ik wilde namelijk zeker weten dat ik aan een gedegen opleiding begon en niet aan een cursus. Het zou namelijk mijn beroep gaan worden, geen specialisatie.” Inmiddels is Dayenne naast haar baan als online marketeer ook werkzaam als Ruitervitaal coach.

Verbeteren van de ruiter

“Ik ben geen instructrice. Daar heb ik mijn bevoegdheden niet voor en ik vind niet dat ik daar goed genoeg voor ben. Ik focus me in mijn lessen op de ruiter, maar ik sla het paard niet over. Dat betekent dat ik niet bewust bezig ben met het verbeteren van het paard, maar met het verbeteren van de ruiter. Als een paard bijvoorbeeld scheef loopt zit het probleem vaak niet alleen bij het paard. Misschien zit de ruiter scheef waardoor het paard compenseert? Of versterkt de ruiter de scheefheid van het paard?”

In haar personal trainingen en groepslessen gaat Dayenne aan de slag met het trainen van het lichaam van de ruiter. “Als ik bijvoorbeeld merk dat iemand met zijn/haar schouders naar voren op het paard zit, kunnen we in mijn trainingen de juiste schouderspieren trainen. Daarnaast kan ik adviezen geven op het gebied van mind-set, voeding en arbeidsrustverhouding.”

Waarom?

“We willen allemaal beter leren paardrijden. We stoppen vaak veel tijd en geld in een fysiotherapeut voor ons paard en nemen veel lessen. Maar de fitheid van de ruiter is eigenlijk net zo belangrijk. Als je fit bent kun je met meer gevoel paardrijden, kun je subtieler je hulpen geven en heb je meer kracht en uithoudingsvermogen.”

Door de Ruitervitaal coach opleiding van One Switch heeft Dayenne er nu een baan bij. “De opleiding gaat diep in op de anatomie van de mens. Je leert er onder andere welke oefeningen je voor verschillende soorten problemen kunt doen. Verder leer je er over voeding, arbeidsrustverhouding en hoe je groepslessen en personal trainingen geeft.”

Wees er snel bij!

Wil jij je, net als Dayenne, verdiepen in de wereld van ruitervitaliteit? Dat kan! Als Hoefslag-lezer ontvang je nu 100,- korting voor de opleiding die start op 18 januari. Gebruik daarvoor de kortingscode: HOEFSLAG100.

Meer weten? Bekijk hier de website van One Switch

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Kelly Groenestijn