Paard op de wei
© DigiShots
Paard op de wei © DigiShots © DigiShots

Titels Fokker én Paard van het jaar voor Gert Cent

Algemeen

Het was vandaag voor het eerst in de geschiedenis van de Friese hengstenkeuring dat er iemand tot zowel fokker als eigenaar van het paard van het jaar uitgeroepen werd. De 77-jarige Gert Cent overkwam het vandaag in Harich. Zijn 22-jarige Boukje C. mocht de titel Paard van het Jaar in ontvangst nemen, hijzelf werd uitgeroepen tot Fokker van het jaar. “Ik zag het niet aankomen”, reageert Cent verbluft na afloop. “Ik vond het al bijzonder dat Boukje genomineerd werd”.

Advertisement

Bewezen fokmerries 

De fokker werd gehuld temidden acht paarden uit zijn fokkerij. KFPS-voorzitter Tineke Schokker en Arno Brok, de Commissaris van de Koning, reikten de familie Cent prijzen uit. “Omringd door acht paarden uit zijn fokkerij werden Gert en zijn familie gehuldigd in Harich. “Met bewezen fokmerries, gezonde en duurzame paarden en sterk presterende sportpaarden heeft u Friese paarden zoals het stamboek het voorstaat”, zegt Schokker. “Bovendien deelt u uw fokkerij met nieuwe fokkers die daar dan ook weer verder mee fokken”.

Alle hoeken

Boukje C. had het hoogste aantal stemmen gekregen van de vak- en publieksjury, waarbij haar duurzaamheid, gezondheid en kracht hoog in het vaandel staan. Haar fokproducten kwamen uit alle hoeken van Nederland om bij deze huldiging aanwezig te zijn. 

Bron: Hoefslag/ Phryso

Foto: DigiShots