Paardenbenen
© DigiShots
Paardenbenen © DigiShots DigiShots

KNHS past kadercriteria dressuur aan

Dressuur

De KNHS past de kadercriteria voor de dressuur aan. Als reden wordt opgegeven dat de internationale standaard hoger is geworden. Het niveau moet dus om hoog, om hier aansluiting mee te houden. Ook bij de andere disciplines volgen er aanpassingen. Hier komt de KNHS op een later tijdstip op terug. De aanpassingen voor de Olympische disciplines gaan op 1 februari in.

Advertisement

Score één procent omhoog

Op opgenomen te worden in het Olympische-, A- of B- dressuurkader moet de score met één procent omhoog ten opzichte van eerdere jaren. Van de drie scores die behaald moeten worden, kon één score voorheen behaald worden op een nationale wedstrijd. Nu moeten alle drie de scores behaald worden op een CDI. Ook hiermee probeert de KNHS een zo’n optimaal mogelijke aansluiting met de internationale top te houden. Op deze manier blijven de combinaties zich meten in de internationale sport. 

Pony’s en Children overgangsjaar

Voor de pony’s en Children is 2022 een overgangsjaar. Om opgenomen te worden in het kader mogen nog één of twee nationale scores die behaald zijn op een kadervormingswedstrijd meegeteld worden. Het is afhankelijk van het kader of dit er één of twee zijn.

Aantal kaderleden wordt teruggebracht

Vanuit de sportkoepel, de bondscoaches en de KNHS, wordt van de kaderleden verwacht, dat ze scores moeten kunnen behalen, waarmee ze op internationale kampioenschappen mee kunnen draaien met de top. Zowel individueel als met het team. Daarnaast heeft NOC*NSF bepaald dat het aantal kaderleden moet worden teruggebracht van maximaal dertien naar acht.

Starten in het buitenland

Ook combinaties die niet zijn opgenomen in het kader, kunnen nog steeds uitgezonden worden naar het buitenland of naar kampioenschappen. Om deel te mogen nemen aan een CDI ( in Nederland of in het buitenland ) moet een combinatie twee maal een score van 63% voor de jeugd en twee maal 65% voor de Senioren en U25 behaald worden op een Uitzendingswedstrijd ( voorheen de K&U wedstrijden) .Deze regel blijft dus gelijk. 

Niet in het kader, toch mogelijkheid voor deelname internationaal kampioenschap

Net als nu, blijft het mogelijk om combinaties die niet in het kader zitten, maar nationaal en internationaal goed presteren, uit te zenden naar een internationaal kampioenschap. Er moet dan natuurlijk wel voldaan worden aan de gestelde eisen van de FEI. Ook moet er akkoord gegaan worden met de wederzijdse afspraken, vastgesteld in de KNHS Topsportovereenkomst.

Criteria

In het kort moeten dressuurcombinaties voor opname in een kader aan onderstaande eisen voldoen, waarbij geldt dat alle scores behaald moeten zijn op een CDI. 

Senioren:
Olympisch kader: 3 maal een score van 75%
B-kader: 3 maal een score van 72%

U25, Young Riders, Junioren, Children:
A-kader: 3 maal een score van 72%
B-kader: 3 maal een score van 70%

Pony’s:
A-kader: 3 maal een score van 71%
B-kader: 3 maal een score van 69%

Bron: KNHS