Chris Epskamp - Wish
Subtop 2016
© DigiShots
Chris Epskamp - Wish Subtop 2016 © DigiShots Leanjo de Koster

Wish van Chris Epskamp vijf maanden voor het WK overleden

Dressuur

De 19-jarige Riverman-nakomeling Wish liep onder Chris Epskamp in de Lichte Tour en bij het Working Equitation kwamen ze uit in de hoogste klasse. Onder Jolan Meurs liep de ruin mee in het ZZ-Zwaar en ook met haar kwam hij uit bij het Working Equitation.

Advertisement

Jolanda Meurs

“Enkele jaren geleden kreeg Jolanda een ongeluk en ben ik Wish gaan rijden”, vertelt Chris. “Dit ging zo lekker. Toen Jolan zelf weer aan de slag kon, hebben we besloten om hem samen te blijven rijden. Eerst in de dressuur, maar hier kwam al snel het Working Equitation bij. Was Wish eerst nog wat kijkerig, dankzij WE werd dit al snel veel beter. Hij vond het ook erg leuk. De combinatie van beide disciplines maakt dat je paard erg fris in het hoofd blijft. Lukt de dressuur twee dagen niet, dan oefen je een keer voor de Working Equitation en je ziet dat de volgende keer je dressuur ook weer lukt.”

Geplaatst voor het WK

“Met Wish had ik mij geplaatst voor het WK Working Equitation in Frankrijk in juni van dit jaar. Vier jaar geleden mocht ik hier ook al aan mee doen maar toen met een ander paard. Het is natuurlijk heel verdrietig dat Wish en ik dat nu niet meer kunnen. Ik had nog graag ongeveer twee jaar met hem gereden en hem dan langzaam met pensioen laten gaan.”

We dachten eerst aan koliek

“In eerste instantie dachten we dat Wish koliek had”, gaat Chris verder. “De dierenarts was al drie keer geweest, maar het werd maar niet beter. Uiteindelijk hebben we besloten hem naar de Lingehoeve te brengen. Misschien had hij zandkoliek. Echter op de scan was niks te zien. Na het bloedonderzoek, bleken deze waardes erg slecht. Omdat er toen het vermoeden kwam, dat er iets bij de longen niet in orde was, is er een echo gemaakt van de borst. Toen bleek Wish een borstvliesontsteking te hebben. Er is nog van alles geprobeerd. Helaas ging Wish steeds verder achteruit en de kans op een goed herstel was vijf procent. Toen hebben wij besloten om hem te laten euthanaseren.”

“Afscheid nemen hoort bij het leven”

“Wij hebben een trainingsstal en er staan wel wat paarden waar ik mee in de subtop rijd. Echter voor het Working Equitation op het hoogste niveau heb ik op dit moment nog niks staan. Afscheid nemen hoort bij het leven, maar dan toch liever op een andere manier.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan