Stappen
Mount St John Open Day 2017
© DigiShots
Stappen Mount St John Open Day 2017 © DigiShots Leanjo de Koster

NRPS I Twintig paarden en vier pony’s goedgekeurd

Fokkerij

Donderdag 6 en vrijdag 7 januari vond het NRPS verrichtingsonderzoek plaats. Hierbij werden zowel spring-, dressuur- en eventingpaarden als -pony’s voorgesteld. In totaal slaagden vijf springhengsten, veertien dressuurhengsten en een eventinghengst bij de rijpaarden. Bij de pony’s werden twee dressuurpony’s, een springpony en een allrounder goedgekeurd.

Advertisement

Uitschieter

De verrichtingstopper bij de dressuurhengsten was met maar liefst 97 punten de zeer aansprekende This is Naqueen (v. Trafalgar). Dit is volgens het juryrapport een zeer aansprekend en compleet dressuurpaard met veel uitstraling. Ook heeft de hengst veel vermogen om te schakelen en te sluiten. De testamazone geeft aan dat hij een zeer goed gevoel geeft in alle gangen. Dat blijkt ook uit de cijfers: de hengst kreeg vijf tienen en nergens lager dan een negen. Fokker Jürgen van der Meijden gelooft in zijn hengst: “Ik heb al acht van mijn merries door hem laten dekken.”

Royaal ontwikkeld

De kampioen van de hengstenkeuring, S’Next Generation (v. Secret), liep naar 85,3 punten. De hengst is in eigendom van WW Training & Coaching en Putten & Deejay Horses en wordt door de jury omschreven als een sympathieke, royaal ontwikkelde hengst met veel uitstraling. Hij heeft een mooie zelfhouding met daarbij veel balans, afdruk en souplesse. Volgens de testruiter geeft de hengst een machtig gevoel. De hengst kreeg vier negens op zijn rapport. 

Zeer veel aanleg

Ook Everest (v. Especial) deed goed zijn best. Onder Álvaro Conesa de Oliveira liep de hengst van Van Olst naar 84,7 punten. Hij is volgens de jury een complete, talentvolle hengst met zeer veel aanleg. Ook is hij eerlijk en betrouwbaar en heeft hij een goede instelling. Hij kreeg dan ook negens voor zijn galop, houding en balans, zijn aanleg als dressuurpaard en zijn schakelvermogen. 

Twee Hexagon-paarden

Het was voor Stal Hexagon ook een succesvol verrichtingsonderzoek. Zij gingen met twee goedgekeurde hengsten naar huis. Hexagon’s Dutch Newman (v. Diamond Hit) wordt omschreven als een imponerende hengst met veel front. Hij behaalde nette cijfers, wat hem bracht tot een totaalscore van 76,7 punten. Hexagon’s Trademark (v. Trafalgar) kreeg in ieder geval een negen voor werkwilligheid en kwam op een heel net totaal van 82,7 punten uit.

Springtopper

Bij de springpaarden ging Bokito v.d. Woestenheide (v. Brantzau VDL) er onder zijn fokker en eigenaar Danny Schaper met het hoogste puntenaantal vandoor. De hengst wordt omschreven als attent, goed ontwikkeld en sterk. Hij heeft veel bereidheid tot werken en laat zich gedurende het onderzoek goed rijden. Daarnaast springt hij met veel gemakt. De testamazone geeft aan dat hij een zeer goed gevoel geeft, goed lichaamsgebruik heeft en ook het atletische vermogen van de hengst valt op. Niet gek dat de hengst zes negens en twee negenenhalfs toegekend krijgt. Zijn puntentotaal eindigt op 87,7.

De rapporten van alle deelnemende paarden en pony’s zijn te lezen op de website van het NRPS.

Bron: NRPS/Hoefslag

Foto: © DigiShots