Afbeelding
Sanne Wiering

Eerste volbloedveulen geboren met WFFS

Fokkerij

WFFS staat voor Warmblood Fragile Foal Syndrome . Het woord warmbloed is er aan toegevoegd, omdat gedacht werd dat alleen warmbloedpaarden deze afwijking konden krijgen. Tot nu. In Groot-Brittannië is nu een volbloed veulen geboren met Fragile Foal Syndrome.

Advertisement

Wat is WFFS?

Dragers van WFFS hebben een genetisch defect. Als je paard drager is van deze aandoening , heeft hij er zelf geen last van. Zijn beide ouderdieren drager van WFFS, dan kan het veulen het ‘verkeerde gen’ krijgen en afwijkingen vertonen. Deze veulens ontwikkelen problemen, voor, rond of kort na de geboorte en worden regelmatig te vroeg, of dood geboren en/of ze worden geboren met een afwijking.

Hoe herkennen we een veulen met WFFS? 

Het belangrijkste wat we bij veulens met WFFS zien, zijn huidafwijkingen. We zien een te elastische huid, die scheurt en wonden die vanuit het niets lijken te ontstaan. Ook zien we vaak het overstrekken van de gewrichten.

Veulens met WFFS komen snel te overlijden

Veulens die met WFFS worden geboren, sterven meestal binnen twee weken na de geboorte, of ze moeten worden geëuthanaseerd. Is je paard een drager, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Echter moet je dan nooit fokken, met een andere hengst of merrie die ook drager is.

Het KWPN test zijn hengsten

Sinds 2018 test het KWPN zijn goedgekeurde hengsten of ze drager zijn van het WFFS-gen. Voor een hengst met het WFFS-gen is er geen probleem om deze te gebruiken voor de dekdienst. Echter moet deze niet een merrie dekken , die ook drager is van dit gen. Zijn twee dragers met elkaar gekruist, dan zal 25% van de veulens geen symptomen hebben of drager zijn. Bij 50% van de veulens zullen er ook geen symptomen zijn, maar zij zijn wel drager. 25% van de veulens zullen met WFFS geboren worden.

Ook je merrie laten testen? 

Het is dus raadzaam om ook je merrie te laten testen of deze drager is. Dat kan heel eenvoudig door het opsturen van een haarmonster met haarzakje. Is de test positief, dan is het niet verstandig te dekken met een hengst die drager is. Is de test negatief, dan kan er met iedere hengst gedekt worden.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan