Een goed passend zadel heeft geen zadelbontje nodig ...
Een goed passend zadel heeft geen zadelbontje nodig ... Foto: Getty Images/iStockphoto

Singelnijd, wat is het en wat kan je er aan doen?

Achtergrond

Veel paarden worden kribbig bij het aansingelen. Ze kijken lelijk, sommige paarden proberen te bijten. Singeldwang of singelnijd. Hoort dit gewoon bij het paard of heeft het een oorzaak?

Advertisement

Wat is de oorzaak?

Ten eerste moet je op zoek naar de oorzaak. Een paard doet nooit ‘zomaar iets’. Ligt je zadel goed? Heeft hij geen drukpunten? Zit er iets niet goed, dan kan dit op de spieren drukken en pijn veroorzaken. Wat voor singel heb je? Deze is er in alle soorten en maten. Het ene paard vindt een smalle leren singel fijn, het andere paard vindt een neopreen anatomische singel fijner. Probeer wat uit en kijk of het gedrag van je paard verandert.

Doe je singel niet te strak

Dan kan de oorzaak van singelnijd liggen bij de manier van aansingelen. Trek je je singel te snel of te strak aan ? Als je paard is aangesingeld, moet je met een beetje moeite je hand ertussen kunnen steken. Strakker vinden paarden niet fijn en kan zelfs pijn veroorzaken. Ook het ademen gaat dan moeilijker, wat een paard natuurlijk niet prettig vindt. 

Maagzweer

Dan kan het ook nog zijn dat je paard maagzweren heeft. Maagzweren kunnen diverse oorzaken hebben. Stress, bepaalde medicatie, maar ook te lange tijd tussen voerbeurten. Bij twijfel is het raadzaam contact op te nemen met je dierenarts.

Weer gaan afleren

Je hebt de oorzaak gevonden en opgelost. Dan ga je je paard de singelnijd afleren. Begin met je hand of een borstel rustig van het borstbeen naar je toe te aaien. Oefen dit net zo lang, totdat je paard ontspant en geen reactie meer geeft. Maak dan je singel aan één kant zo vast, dat je hem losjes kan vastmaken aan de andere kant. Haal de singel naar je toe, losjes tegen de buik van je paard. Ook dat herhaal je net zo lang tot je paard weer ontspant en geen reactie geeft. 

Kleine stapjes

Dan maak je je singel vast. Niet in een keer strak, maar in kleine stapjes. Aansingelen, wat lopen en weer strakker maken. Ook dit herhaal je weer, tot dat je singel strak genoeg zit.

Vaak herhalen

Deze procedure herhaal je steeds als je gaat rijden. Net zo lang, totdat je je paard kan zadelen, zonder dat hij negatief reageert. Dus het is een kwestie van herhalen, herhalen, herhalen. Op deze manier leer je singelnijd goed af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan