Shaira Bovée met Nobel
Shaira Bovée met Nobel Raintje Diana Rotsaert.

“Je kan wel blijven dromen, maar dan gebeurt er niks”

Dressuur

Jarenlang reed Shaira Bovée op een KWPN-er in de dressuur. Echter had het barokke paard haar interesse al gewekt. Toen haar paard overleed kwam de vraag ; wat nu? Het begon toch te kriebelen en zo werd Bricandor gekocht. Een mooie stoere Spanjaard.

Advertisement

Bricador deed alles, maar pas de tweede keer

“Bricador was een heel angstig paard”, verteld Shaira. “Alles moest met veel vertrouwen worden gedaan. Bricador deed alles, maar wel pas de tweede keer. De eerste keer was alles spannend of eng. Op een gegeven moment zochten ze voor een film mannen met baard op een Fries. Nou voldoe ik aan geen van die eigenschappen. Ik ben een vrouw, zonder baard met een schimmel. Toch dacht ik, ik kan niets doen, dan gebeurt er ook niets, of ik meld me aan en zie wel wat er van komt. En zo werden wij figurant in de film. Wij deden mee aan stoere gevechtsscenes. Het was zo leuk. Een hele beleving. Uiteindelijk werden we opgemerkt door Hippisch centrum Muiderberg , die vaak op zoek zijn naar filmpaarden en zo is het balletje gaan rollen.”

Niet alleen maar dromen

“Je kan wel alleen maar blijven dromen, maar dan gebeurt er niks. Probeer je dromen waar te maken. Doordat ik mij toch heb aangemeld als figurant, vielen Bricador en ik op. Uiteindelijk hebben we mooie fotoshoots mogen doen. Ook oefenden we mee bij diverse cavalerie. We kwamen op plaatsen waar we nog nooit geweest waren en we bleken dingen te kunnen, waar ik alleen maar van kon dromen.”

Je gaat op zoek naar je oude maatje

“Bricador had melanomen. Hier is hij aan overleden en dan val je in een gat”, gaat Bovée verdrietig verder. “Je gaat dan op zoek naar een ander paard, maar eigenlijk zoek je je oude maatje. En dat vind je niet. Dus de zoektocht viel enorm tegen. Er kwam ook weinig nieuws vanuit Spanje naar Nederland. Mijn vriendinnen zeiden wel, ga ervoor en als het niks is verkoop je hem weer. Maar zo werkt het voor mij niet. Als ik een paard heb, blijft hij hier tot het einde. Uiteindelijk kwam ik uit bij Nobel. Een mooie witte hengst. Niet bang en hij zocht ook meteen contact.”

Hij was veel te veel hengst

“Goed, dat viel dus tegen bij thuiskomst. Hij was veel te veel hengst. Dat was heftig. De ramen in de stal hebben we geblindeerd. En nog stond hij rechtovereind in zijn stal. We hebben dus besloten hem te castreren. We hebben bij de kliniek verteld, dat hij heel veel hengst was. Hij is onder verdoving gecastreerd, maar toen hij bijkwam, viel hij alle paarden om hem heen aan. Dit hadden ze nog nooit meegemaakt. Uiteindelijk hebben ze Nobel weer verdoofd en zo hebben we hem mee naar huis genomen.”

Nobel is tegenpool van Bricador

“Thuis heeft hij een lange periode van herstel nodig gehad”, verteld Shaira. “ Door een ontsteking duurde de genezing van de wond erg lang. Uiteindelijk ging het goed en konden we een band op gaan bouwen. Nobel is de tegenpool van Bricador. Het was voor mij zoeken en uitvinden wat wel en niet kon. Nobel is erg slim en mensgericht. Hij vindt vrijheidsdressuur erg leuk. Op dier manier hebben wij ook weer een mooie band gekregen. Ik zeg op veel dingen ja. Fotoshoots, films , van alles wat. Zo zijn we in de voormalige stallen van het koninklijk huis terecht gekomen en stonden we in het Sinterklaas journaal. Hoe leuk is dat. ik ben kleuterjuf en samen met mijn kleuters keken we naar dit journaal.”

“Je weet nooit hoe een balletje gaat rollen”

“Je weet nooit hoe balletjes gaan rollen”, sluit Shaira enthousiast af. “Niet geschoten is altijd mis. Doen wat je leuk vind en wat Nobel leuk vind. Van alles kan je leren en soms valt het tegen, maar meestal ben je een mooie ervaring wijzer.” 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan