Afbeelding
Foto: Adobe Stock

Vuurwerk, wat nu?

Algemeen

Nog een paar uur en oudjaarsnacht breekt weer aan. Ondanks het verbod op vuurwerk, ontkomen we niet aan knallen. Wat kunnen wij voor onze paarden doen?

Advertisement

Vuurwerk en onweer

Ten eerste is het belangrijk om te weten, dat veel dieren vuurwerk vergelijken met onweer. Veel paarden ervaren oudejaarsavond dus als een extreme onweersbui. Intuïtief zien de meeste dieren onweer als een bedreiging. Veel paarden zijn gelukkig niet bang voor onweer, dus ook niet voor vuurwerk. Weet je echter dat je paard angstig wordt van onweer, dan kan je ervan uit gaan, dat hij vuurwerk ook als angstig ervaart.

Elk paard reageert anders

Er zijn diverse uitingen van angst. Het ene paard schrikt van het licht, het andere weer van de knal. Dan kan het in de kudde ook nog zo zijn, dat er één paard met grote angst is, waardoor de rest ook stress gaat ervaren. Ook reageren paarden sterk op de mens. Ervaart de ruiter angst, dan zal het paard dit overnemen.

Diverse uitingen van angst

Er zijn diverse uitingen van angst. Het paard kan gaan briezen en snuiven. Het kan (blindelings) wegrennen of juist bevriezen. Ook kan hij steigeren, schrikbewegingen maken of opzij springen. Het paard heeft een gespannen lichaam en soms zien we agressief gedrag. 

Gelukkig hebben de meeste paarden geen vuurwerkangst

Het grootste deel van de paarden heeft geen vuurwerkangst. Mits er niet van heel dichtbij geknald wordt en er niet veel kruitdampen zijn. Ze kunnen wel gespannen zijn, maar over het algemeen gaan ze goed het nieuwe jaar in. De meeste angst zien we bij paarden die alleen of in tweetallen in het land staan.

De aanloop naar nieuwjaar

In de aanloop naar nieuw jaar kan je al veel doen. Ten eerste is het belangrijk dat je zelf rustig blijft. Hoe rustiger de eigenaar, hoe rustiger het paard. Zijn er in de buurt van de stal fanatieke vuurwerkliefhebbers? Vraag of ze rekening willen houden met je paard. Hou je aan je normale routine. Dat geeft je paard rust. Geef het paard de normale beweging. Plots op stal laten staan, maakt je paard onrustig. Even geen buitenritje, maar rijden in de bak. Is je paard angstig, vraag of er iemand met een rustig paard meerijdt. Controleer of er in je stal niks zit waar je paard zich aan kan verwonden. Bij de weide controleer je de omheining. Kijkt of er niks in de weide ligt en hou de kudde zoals hij altijd is.

De oudejaarsnacht

Tijdens de oudejaarsnacht kan je op stal de radio aanlaten. Zijn paarden dat niet gewend, begin daar dan eerder mee. Het gehoor van paarden is gevoelig. Harde muziek zullen ze dus niet als prettig ervaren. Laat op stal het licht aan en geef tussen half 12 en half 1 ‘s nachts wat extra voer.  Staan twee angstige paarden naast elkaar, doorbreek dan toch de routine en plaats er een rustig paard tussen. Maak ook wat vaker een rondje door de  stal.

Vraag advies aan je dierenarts

Extreme angst bij paarden is helaas niet weg te nemen. Deze angst kan gevaar opleveren voor het paard , maar ook voor zijn stal - of weidegenootjes of voor de eigenaar. Als het mogelijk is, stal je het paard tijdelijk in een vuurwerkarme omgeving. Ook kan je dierenarts je helpen. Overleg met hem wat je het beste kan doen. Er zijn ondersteunende producten verkrijgbaar  om je paard te helpen. Soms is het nodig om je paard tijdelijk een rustgevend middel te geven. Overleg dit altijd eerst met je dierenarts.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan