Afbeelding
Foto: Sanne Wiering

Bezweet paard, wel of geen deken?

Achtergrond

Na een training is je paard bezweet. Het eerste wat wij vaak doen, is snel een deken erop. Je wil natuurlijk niet dat je paard ziek wordt. Is dit echter wel het beste?

Advertisement

Je paard gaat anders met koude om dan de mens

Ten eerste is het belangrijk dat wij weten dat een paard anders met warmte en kou omgaat dan de mens. Een paard heeft het veel minder snel koud. Ook loopt hun lichaamstemperatuur veel sneller op dan bij de mens en zij kunnen hun warmte minder goed kwijt. Voor de spieren is het belangrijk, dat de temperatuur voldoende zakt. Direct een deken op doen is dus niet goed, want dan kan een paard zijn warmte niet kwijt.

Zweten heeft een functie

Zweten doen we niet voor niks. Het heeft een functie. Als zweet verdampt, onttrekt het warmte aan het lichaam en zorgt zo dat het afkoelt. Op het moment dat je meteen een deken op je paard gooit, vertraag je dus het koelingsproces. Kan je paard zijn warmte niet goed kwijt, dan herstelt hij minder goed en zal sneller stijf worden.

Wat is beter dan een deken

Belangrijk is het om je paard goed uit te draven. De wind zorgt ervoor dat het paard afkoelt. Uitstappen zonder deken zorgt ervoor dat het paard zijn warmte kwijt kan. Na het rijden zadel je je paard af en laat je hem nog even goed uitdampen. Dit doe je zonder deken, maar ook niet onder een solarium. Zodra je voelt dat je paard niet warmer aanvoelt dan je eigen huid, kan je er eventueel weer een deken opdoen.

Je paard zweet veel na

Sommige paarden zweten na. Dat is een teken dat je paard te lang warm is gebleven. Tijdens het uitdampen kan je je paard borstelen. Hij droogt dan mooier op en tegelijkertijd voel je of hij voldoende is afgekoeld. 

Als je paard lang nat blijft

Blijft je paard langer dan een half uur nat, leg er dan even een zweetdeken op. Echter niet een dikke deken, maar een dunnere. Natuurlijk wil je niet dat je paard een kou vat. Echter regelt een paard zijn temperatuur anders dan wij mensen.

Scheren bij veel training

Heeft je paard een erg dikke vacht. Pas dan je training daarop aan. Ook kan je er voor kiezen je paard te scheren als hij veel gereden moet worden, zodat hij niet zo veel zweet. 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan