Grazen
© DigiShots
Grazen © DigiShots Leanjo de Koster

Gestrest gras en hoefbevangenheid

Verzorging Opvallend

Veel paardeneigenaren denken dat hoefbevangenheid alleen in het voorjaar voorkomt, als de paarden weer op een weide gaan met jong, mals gras. Echter mooie winterdagen of juist extreem droog weer veroorzaken gestrest gras. Ook dit gras kan hoefbevangenheid tot gevolg hebben.

Advertisement

Wat is gestrest gras

Gestrest gras, is gras dat veel fructaan bevat. Dit fructaan is de veroorzaker van hoefbevangenheid bij paarden die hier gevoelig voor zijn. Dit fructaan ontstaat als het gras niet kan groeien, als het dat wel wil. Dan krijgt het gras stress.

Zonnige dagen en koude nachten

Zodra de zon schijnt gaat gras fructaan produceren. Deze meervoudige suiker heeft de plant nodig om te groeien. Echter van alleen zon, kan gras niet groeien. Er is ook warmte, voeding en water nodig. Als één van deze drie factoren ontbreekt, wordt het fructaan opgeslagen in de plant, in plaats van dat het wordt omgezet in plantendelen. Tijdens een mooie zonnige winterdag, gaat gras overdag fructaan aanmaken. Echter, omdat de nachten koud zijn, kan het gras niet groeien en wordt het fructaan dus opgeslagen in de plant. Daardoor stijgt het fructaangehalte bij zonnig, koud weer enorm in het gras.

Droogte en fructaan

Juist bij een zeer warme zomer, zonder regen, krijgen we eigenlijk hetzelfde probleem. Ook hier zorgt de zon weer voor het ontstaan van fructaan. Ook is er genoeg warmte om te groeien, echter is nu het ontbreken van water weer de oorzaak van het gebrek aan groei. Ook nu wordt het fructaan dus opgeslagen in de plant, in plaats van dat het gebruikt wordt voor groei.

Kale weide

Een paard wat gevoelig is voor hoefbevangenheid, wordt vaak op een kale, arme weide gezet. Echter, bij zonnig weer, met af en toe een malse bui krijgen we weer hetzelfde probleem. Door de zon gaat het gras weer fructaan opslaan. De warmte en het water zijn aanwezig voor de groei. Omdat de grond echter arm is, ontbreken de voedingsstoffen voor de groei. Dus ook nu krijg je gestrest gras.

Hoefbevangenheid voorkomen

De eiwitten zijn niet de veroorzaker van hoefbevangenheid, maar het fructaangehalte. Het is daarom belangrijk, om paarden in het voorjaar langzaam te laten wennen aan het gras. Op zonnige dagen met koude nachten is het beter een paard dat gevoelig is voor hoefbevangenheid, niet op de weide te zetten. Ook bestaan er fructaanarme grassoorten. Verder is het belangrijk dat je de hoefgroei stimuleert met bijvoorbeeld biotine. Dat je de weerstand van je paard verhoogd en zijn gewicht goed in de gaten houdt. 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan