Paarden in de wei
© DigiShots
Paarden in de wei © DigiShots Leanjo de Koster

Hebben paarden echt een deken nodig in de winter?

Verzorging

Het Engelse goede doel Blue Cross wil paardeneigenaren ervan bewust maken dat een deken opleggen niet altijd de beste optie is, ondanks dat het er lekker warm uit ziet bij je paard.

Advertisement

Gewichtstoename

“Hoe strenger de winter is, hoe verleidelijker het is om meer dekens op het paard te leggen”, stelt paardenwelzijnsmanager Ruth Court. “Maar heeft je paard überhaupt wel een deken nodig? Er is veel onderzoek gedaan naar dekengebruik. Daaruit zijn veel redenen gekomen waarom we onze paarden misschien niet eens een deken op hoeven te leggen. De belangrijkste reden is dat het kan leiden tot gewichtstoename en daardoor tot overgewicht bij paarden, omdat paarden niets hoeven te verbranden om warm te blijven.”

Verschil tussen mensen en paarden

Paarden hebben een zeer brede thermoneutrale zone, veel breder dan die van mensen. De thermoneutrale zone is het gebied waarin een paard of mens geen extra energie nodig heeft om warm te blijven. Wanneer paardeneigenaren het koud hebben, kunnen paarden het nog een prima temperatuur vinden. Daarom vindt Blue Cross het belangrijk dat paardeneigenaren verschillende punten in overweging nemen, voor ze besluiten een deken op hun paard te leggen.

Natuurlijke drang

Paarden hebben namelijk een natuurlijke drang om zichzelf te beschermen tegen slecht weer. Ze draaien hun kont naar de wind en regen om hun hoofd, nek en buik te beschermen. Ook zoeken ze natuurlijke schuilplaatsen onder bomen, langs heggen of in een uitloopstal. Daarnaast staan ze met zijn allen bij elkaar om lichaamswarmte te delen. Paarden die te veel dekens op hebben, kunnen hun warmte niet kwijt. Daardoor kunnen ze gaan zweten en voelen ze zich minder comfortabel.”

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er volgens de organisatie ook uitzonderingen. “Sommige paarden hebben nou eenmaal een deken nodig, bijvoorbeeld geschoren, oudere en zieke paarden. Ook paarden die van zichzelf een dunnere vacht hebben kunnen een deken nodig hebben. Bij deze paarden is het per situatie verschillend wat voor deken ze nodig hebben.”

Basisbehoeften

Ruth: “Paarden kunnen goed dealen met de kou, wanneer hun basismanagement op orde is. Dit betekent onbeperkt ruwvoer, genoeg water, een paar soortgenoten in de buurt en toegang tot een schuilplaats. Wanneer dit voor elkaar is zullen ze het warm genoeg hebben en hebben ze niet gelijk een deken nodig bij het eerste drupje regen. Wanneer je besluit om iets te veranderen aan je dekenmanagement, doe dit dan wel geleidelijk en geef paarden de tijd om zich aan te passen.”

Bron: Horse & Hound

Foto: DigiShots