XiaoNa met Zymathika
XiaoNa met Zymathika Foto: Paula Conraads Photography

XiaoNa van der Giessen: “Ik heb geen idee hoe ze ondanks alles zo lief is gebleven”

Algemeen

XiaoNa van der Giessen was op bezoek bij een vriendin toen ze verliefd werd op Zymathika M. ster PROK (v. Ronaldo). Helaas kwam Zymathika ondervoed terug van een eerdere verkoop, maar onder de hoede van XiaoNa is ze weer helemaal opgeknapt. 

Advertisement

Super leuk paard

De amazone gaat zeker eens per jaar bij een vriendin aan de andere kant van het land op bezoek. “Zij heeft een eigen vast paard en de rest rouleert nog wel. Zo was ik er vorig jaar eind augustus ook weer. Zij had toen Zymathika op stal staan. Ze was een super leuk paard en ik heb die zomer een buitenrit gemaakt waarbij mijn vriendin op Zymathika zat. Toen zei ik al: als ik het geld en de tijd had, dan zou ik haar wel willen kopen. Ik was helemaal verliefd op haar.”

Geen manegepaard

Helaas was Zymathika al verkocht. XiaoNa: “Een week nadat ik er was, vertrok ze naar de nieuwe eigenaar. Ze was verkocht met de belofte dat ze absoluut niet voor de manege ingezet werd, want Zymathika heeft het niet zo op andere paarden. Helaas heeft haar nieuwe eigenaar haar wel ingezet voor de manege. Dat ging niet goed, waarna er een periode volgde waarin ze niet zo goed verzorgd werd en niet genoeg te eten kreeg. Na die twee maanden was er niets meer van haar over.”


Zymathika toen ze net terugkwam van haar eerdere adres. - Foto: Privébezit

Levensgevaarlijk?

“Zymathika was eerst een te dikke merrie, het was echt heel moeilijk om er ook maar een grammetje af te krijgen. In die twee maanden was ze helemaal vermagerd. De verhalen die we mee terug kregen waren dat ze levensgevaarlijk was, de hele stal bij elkaar trapte en dat de smid er ook niets mee kon. Nadat ik haar een paar weken later had overgekocht merkte ik daar helemaal niets van. Zymathika is zo ontzettend lief. Ze was bij mij vanaf dag één rustig op stal en de hoefsmid zei dat ze zich perfect had gedragen. Eigenlijk is ze een perfect paard. Zo zie je maar dat het er echt aan ligt hoe je een paard verzorgt.”

Wennen aan elkaar

Omdat XiaoNa wist hoe de merrie was, had ze het volle vertrouwen dat het weer goed zou komen. “Ik besloot om alles in hele kleine stapjes te doen. Daarbij heb ik heel veel hulp gehad van de mensen waar ze gestald staat en daar ben ik ze heel dankbaar voor. Zymathika is mijn eerste eigen paard en dan was het ook nog gelijk een opknapproject, dat was nog wel een uitdaging. We hebben eerst de fysio langs laten komen en daarna zijn rustig begonnen met longeren. Toen ze fijn in haar vel zat en er weer meer spieren en vet op had, heb ik de zadelmaker laten komen en zijn we gaan rijden.”

Dragende merrie

“Het rijden ging gelijk super goed, het was echt opstappen en wegrijden”, gaat ze verder. “Hoe ze zo lief is gebleven, ik heb geen idee. Helaas kreeg ze rond juli een ontsteking in haar knie. Dat hebben we laten inspuiten en toen stond ze even stil. In die tijd heb ik besloten om haar te laten dekken. Ze heeft super goed bloed en zag er weer topfit en blij uit. Met goedkeuring van de dierenarts is ze toen drachtig geworden. Het veulentje gaat naar Manon, een vriendin van me, en dat vind ik super leuk. Zij heeft me namelijk ook super geholpen met Zymathika en doet dat nog steeds. Daar ben ik haar heel erg dankbaar voor. We hopen dat het veulentje een merrie is, zodat we daar ook weer een opvolger voor mij uit kunnen fokken.”


Hoe Zymathika er nu uit ziet. - Foto: XiaoNa van der Giessen

Lief en mooi

“Sinds de knieblessure gaat het heel erg goed met Zymathika. We zijn lekker recreatief aan het rijden. Ze wordt één keer per week in de bak gereden en ik rijd verder lekker door de duinen met haar. Ik had ook wel verwacht dat het weer helemaal goed ging komen. Als ze zo snel afgevallen was, dan zou het er ook weer bij moeten komen. Met veel liefde is het weer helemaal goed gekomen. Ze is een super lief en mooi paard. Wat wil je nog meer?”

Nergens heen

“De eerste twee maanden waren vooral even wennen. Ik had nog nooit een eigen paard gehad, alleen verzorgpaarden. Ik vond het wat lastig om te wennen aan het idee dat ze mijn paard was. Maar we begonnen steeds meer aan elkaar te wennen en ondertussen hebben we een super band opgebouwd. Ik vertrouw Zymathika volledig en zij mij gelukkig ook. Ze betekent echt alles voor me. Wat er ook gebeurt, ze gaat nergens heen. Ik heb haar gekocht als vriendinnetje en niet per se om op haar te rijden. Ze mag gewoon voor altijd bij mij blijven”, aldus XiaoNa.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Paula Conraads Fotografie/XiaoNa van der Giessen

Afbeelding
Afbeelding