Nicole Wagemakers met Campari.
Nicole Wagemakers met Campari. Foto: Dani Hage Fotografie

Nicole Wagemakers: “Campari doet net alsof hij de boel runt”

Dressuur

Plezier staat bij Nicole Wagemakers en Campari op nummer één. Daarnaast hoopt Nicole samen met de gevoelige ruin het Z te bereiken.

Advertisement

Voor de eigenaar

“Ik rijd Campari voor zijn eigenaar”, begint de amazone te vertellen. “Hij heeft Campari gefokt voor zijn dochters. Toen zij kinderen kregen en niet meer wilden paardrijden, zocht hij iemand die hem wilde rijden. Dat ben ik gaan doen. Ik rijd Campari inmiddels al drieënhalf jaar en mag hem als eigen beschouwen. Het is ontzettend fijn en ik mag alles met hem doen. Dat kom je niet overal tegen en is ook wel super tof.”

Vertrouwen winnen

Over de ruin vertelt ze: “Campari is een KWPN’er van bijna vijftien jaar. Hij is er wel eentje met een gebruiksaanwijzing. Campari is heel werkwillig en slim, maar je moet wel eerst zijn vertrouwen winnen zodat hij voor je wil gaan werken. Aan het begin moesten we elkaar echt leren kennen en probeerde hij me veel uit. Het is namelijk wel een dominant paard. Gelukkig hebben we vertrouwen in elkaar gekregen en kan ik nu met hem lezen en schrijven.”

Burgemeester

“Mijn instructrice noemt Campari ook wel eens de Burgemeester van Kruisland. Zo gedraagt hij zich ook wel: alsof hij zelf de boel runt”, grinnikt ze. “Dat is heel typisch voor zijn karakter maar ook wel het leuke aan hem. Hij is echt een beetje de koning van stal. Ik kan er wel van genieten dat hij zo’n karakter heeft, dat houdt het een beetje spannend. Campari is voor mij echt een once-in-a-lifetime paard, ondanks dat hij niet van mij is. Hij is een groot steunpunt en een vriend voor mij.”

Veel te slim

“Wanneer we iets nieuws gaan doen is hij super enthousiast, soms misschien wel iets te”, lacht Nicole. “Een tijdje terug waren we bezig met de overgang van galop naar stap. Dit oefenden we op een kleine volte, omdat ik hem dan makkelijker op het achterbeen kan houden. We reden op dat moment L2 en in die proeven zat ook een kleine volte. Op wedstrijd bedacht hij in de proef dat hij het trucje wel kende en ging hij terug naar stap. Toen zijn we maar even opgehouden met die oefening oefenen, want hij is veel te slim!”

Uitdaging nodig

Omdat Campari zo slim is, wisselt Nicole veel af in de training. “Ik kan niet steeds hetzelfde lijntje blijven rijden, want daar wordt Campari helemaal gek van. Hij moet uitgedaagd en geprikkeld worden. Daarom rijd ik veel verschillende figuren met hem, ook figuren die helemaal niet bestaan. Ik moet echt creatief zijn voor hem. Op zondag hebben we vaak een lang leve de lol dag. Dan mag hij even hard galopperen, dat vind hij het leukste dat er is.”

Oefenen met trailer

“Afgelopen zomer zijn we voor het eerst naar het bos gegaan, maar daarvoor moeten we een stukje met de trailer. Helaas hebben we op dit moment een beetje trailerproblemen waardoor we niet op wedstrijd en niet naar het bos kunnen. Daar zijn we nu op ons gemakje mee aan het oefenen. We gaan even helemaal terug naar nul en pakken het trailerladen rustig weer op. Er zijn genoeg andere dingen die ook leuk zijn om te doen.”

Paardenparadijs

Nicole heeft alle lof voor de manier waarop de ruin gehouden wordt. “Campari staat samen met zijn halfbroer Evergreen. De twee hebben ze een paradijs van ongeveer twee hectare. Ze komen niets tekort en zijn eigenlijk wel een beetje verwend. Ze hebben heel veel weidegang en er wordt veel tijd aan ze besteed. Dat is voor Campari ook wel heel belangrijk. Hij is erg gevoelig, maar doordat er met alle liefde mee om wordt gegaan komt hij helemaal uit zijn schulp. Hij kan zichzelf zijn en dat vind ik mooi om te zien.”

Oneindige mogelijkheden

Wat zijn de doelen van Nicole met Campari? “Ik wil sowieso heel graag een keer een strandrit doen met hem. Campari houdt eigenlijk helemaal niet zo van water, maar alsnog lijkt het me een super toffe ervaring. Als het mogelijk is zou ik ook graag het Z willen bereiken, al is het belangrijkste om veel plezier te hebben samen. Als Campari duidelijk laat merken dat hij wedstrijden niet meer leuk vindt, dan stoppen we ermee. Naast dit alles zou ik ook nog graag een Working Equitation clinic doen. Ik denk dat het voor Campari leuk is omdat hij daarin erg mee kan denken. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om het leuk te hebben samen”, besluit ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Dani Hage Fotografie