Paardensportman van het Jaar - Jan Tops
The Dutch Masters 2019
© DigiShots
Paardensportman van het Jaar - Jan Tops The Dutch Masters 2019 © DigiShots DigiShots

Vandaag uitspraak in de zaak Jan Tops en Frank McCourt over Global Champions Tour en League

Algemeen

Er komt vandaag een uitspraak in de rechtszaak tussen paardensporticoon Jan Tops en de Amerikaanse miljardair Frank McCourt. Ze willen allebei zeggenschap over de Global Champions Tour en Global Champions League. 

Advertisement

50% aandeelhouder

De Quote schrijft dat Jan Tops misschien het Paard van Troje wel binnen heeft gehaald, wanneer ze de stukken die Jan heeft aangeleverd bij de Amsterdamse Ondernemingskamer lezen. In 2014 ging Jan een samenwerking aan met miljardair Frank McCourt. In dat jaar werd de Amerikaan voor 50% aandeelhouder in vier bv’s, die gezamenlijk de Global Champions Tour en League organiseren. Nu willen de twee echter niet meer samenwerken. 

Uitkopen of niet?

De twee heren zijn het over vrijwel niets met elkaar eens, behalve dat ze hun partnerschap snel moeten beëindigen, aldus Quote. De enige oplossing lijkt te zijn dat de één de ander uitkoopt. Dit probeerde Frank McCourt te doen, maar Jan Tops laat zich als boegbeeld van de Tour en League niet uit zijn eigen ondernemingen verwijderen. Daarom besloot hij naar de Amsterdamse Ondernemingskamer te gaan, om mede-directeur Frank McCourt voor een periode van twee maanden te laten vervangen.

Sponsorcontract Longines 

De beslissing moet voor 31 december gemaakt worden, omdat dan de onderhandelingsperiode met hoofdsponsor Longines over een nieuw vijfjarig contract eindigt. Jan Tops wil tekenen, Frank McCourt niet. De Amerikaan vindt dat de Global Champions-reeks té afhankelijk is van deze hoofdsponsor. Maar wanneer Longines afhaakt, is volgens Jan Tops de kans groot dat alle partijen die een ruiterteam kopen ook afhaken. Dus vindt Jan dat het niet in het belang van de onderneming is dat Frank de onderhandelingen met Longines blokkeert en wil hij met behulp van een tijdelijke bestuurder het contract met Longines verlengen.

Kortom: beide partijen worden het echt niet met elkaar eens. De Amsterdamse Ondernemingskamer heeft beslist wat er gaat gebeuren. De uitspraak is nog niet online verschenen.

Bron: Quote

Foto: DigiShots