Meisje met fjord
© DigiShots
Meisje met fjord © DigiShots Leanjo de Koster

Dit betekenen de nieuwe maatregelen voor paardensportaccommodaties

Algemeen

Vanaf zondagochtend 19 december om 05.00 geldt in Nederland een harde lockdown. De belangrijkste overheidsmaatregel is dat binnensportlocaties dicht moeten. Sporten is op buitensportlocaties toegestaan tussen 5:00 en 17:00. De KNHS en FNRS maken de vertaling naar de paardensport. 

Advertisement

Ook in de binnenbak

Vanwege het welzijn van de paarden zijn paardensportaccommodaties aangepast open voor de verzorging en het laten bewegen van paarden. Paarden moeten daarom ten alle tijde verzorgd en individueel gereden kunnen worden op een binnenaccommodatie. Toch lijkt de regel voor nu als volgt: alle binnensportlocaties zijn dicht. Echter vallen niet alle maneges onder sportlocaties. Hiervoor is het belangrijk om dit bij jouw gemeente na te vragen. Voor stallen die als sportlocatie worden aangemerkt, hebben de KNHS en de FNRS een brief gemaakt die je kunt gebruiken om toestemming te krijgen voor het individueel verzorgen en rijden van paarden op binnenlocaties.

Maximaal twee volwassenen

Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand exclusief instructeur. Ook buitenritten zijn toegestaan met maximaal 2 personen exclusief instructeur. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden rijden op de eigen manege of vereniging, zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook voor F-proeven.

Individueel rijden moet altijd doorgaan

Het verzorgen en individueel rijden van paarden moet altijd doorgaan omwille van het welzijn van de paarden. Indien nodig voor de veiligheid van de ruiter mag dit onder begeleiding. Publiek is hierbij niet toegestaan. Binnen paardensportaccommodaties moeten daarom aangepast open blijven voor de dagelijkse verzorging en beweging van paarden.

Alleen wedstrijden voor topsporters

Wedstrijden zijn in ieder geval tot en met 14 januari afgelast. Dit is met uitzondering van topsportcompetities, al vinden deze alsnog zonder publiek plaats. Onder de categorie profsporters binnen de paardensport vallen alle sporters met een NOC*NSF-topsportstatus, kaderruiters, deelnemers aan FEI-wedstrijden en alle sporters die een arbeidscontract hebben en/of voor hun inkomen hier (deels) afhankelijk van zijn. Dit betekent dat wedstrijdorganisaties en verenigingen kunnen vragen naar een uittreksel van KvK, bewijs van loondienst of dat je moet kunnen aantonen dat je een paardensport opleiding doet. 

De overige geldende maatregelen zijn de vinden op de website van de KNHS.

Bron: KNHS

Foto: DigiShots