Afbeelding
Foto: Digishots

Hans Saris: “De interactie met paarden helpt mensen met problemen”

Algemeen

Stichting 4WD.CARE zet zich belangeloos in voor getroffen gebieden in de Balkan. Met meerdere 4x4 auto’s en aanhangers gaat deze stichting minimaal één keer per jaar op konvooi naar Kroatië. Hier brengen zij goederen en helpen zij met de wederopbouw. Van ziekenhuis tot schapenstal en een manege. Oprichter en voorzitter van 4WD.CARE Hans Saris vertelt over zijn missie.

Advertisement

Aardbeving

Stichting 4WD.CARE komt op voor hulpbehoevende mensen. Dit jaar zijn zij gefocust op een gebied in Kroatië. Hans vertelt: “Op het grensgebied van Kroatië en Bosnië heeft vorig jaar december een zware aardbeving plaatsgevonden. Het effectgebied was ongeveer net zo groot als de Betuwe. Meer dan de helft van de huizen en andere gebouwen zijn zwaar beschadigd en de overheid helpt nauwelijks. Daarom brengen wij met 4x4 auto’s goederen en andere levensmiddelen. Wij kijken naar perspectief op de langere termijn. Hoe kunnen wij met de organisatie die wij hebben mensen helpen?”

Manege

Eén van de projecten die deze stichting ondersteunt, is een manege die plaats biedt aan gehandicapte mensen. Hans vervolgt: “Ook de manege heeft flinke schade overgehouden aan de aardbeving. De middelen ontbreken om meerdere gebouwen weer veilig te maken, terwijl zij het zo hard nodig hebben. Zij roeien nu met de riemen die zij hebben, maar alle hulp is welkom. Met hun paarden zorgt deze manege voor interactie met gehandicapte mensen. Een dier kan heel veel positieve dingen overbrengen op mensen met problemen. Allen die daar komen, zijn op hun eigen manier bezig met het verzorgen van de paarden en dat is heel mooi om te zien.”

Jouw hulp

“Hun probleem is dat zij een behoorlijk tekort hebben aan spullen en financiële middelen. Wij werken samen met een lokale stichting en brengen bruikbare goederen bij deze manege,” vertelt Hans. De stichting is nu op zoek naar jouw hulp! Hans legt uit wat zij goed kunnen gebruiken: “Wij ontvangen graag paardrijdspullen die nog goed bruikbaar en niet kapot zijn. Denk hierbij aan zadels, hoofdstellen, dekens, kleding en caps. Er wordt nu bijvoorbeeld nog heel veel zonder cap gereden, omdat zij daar het geld niet voor hebben.”

Donaties

Naast goederen is de stichting op zoek naar donateurs. “Wij krijgen ieder jaar donaties en gaan daarmee spullen kopen die de mensen nodig hebben. We geven nooit geld, maar altijd goederen. Zo weten wij precies wat er met onze input gebeurt. We kopen paardenvoer of andere gebruiksvoorwerpen in een dichtbijgelegen stad en daarna brengen wij deze naar de manege. Op dit moment zijn wij nog op zoek naar nieuwe donateurs. Elk bedrag is welkom!” vertelt Hans enthousiast.

Ga jij mee?

Wil je liever écht actief een bijdrage leveren? Dat kan ook! Hans vertelt daarover: “Volgend jaar mei of begin juni gaan wij weer naar Kroatië toe. Nu zijn wij nog op zoek naar mensen die graag meewillen met dit konvooi. Paardeneigenaren beschikken vaak over grote 4x4 wagens én over aanhangers of trailers. Ik roep deze mensen dus op om met ons mee te gaan. Het is een onvergetelijke ervaring en jouw hulp wordt enorm gewaardeerd!” 

Je kunt je opgeven via de website: https://stichting4wdcare.nl/ja-durf-mee-gaan/

Doneren? IBAN nummer: NL 09 INGB 0004 5450 84 t.n.v. Stichting 4WDCARE 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan