NK Springen 2020
© DigiShots
NK Springen 2020 © DigiShots Foto: DigiShots

KNHS past klassenindeling springsport aan: instaphoogte naar 30cm

Springen

De KNHS en het springforum zijn bezig met een vernieuwing van de wedstrijdsport voor springruiters. Na het laatste springforum van acht december zijn meerdere wijzigingen naar voren gekomen, waaronder het aanpassen van de klassen naar hoogtes.

Advertisement

Meer aanbod voor iedereen

De wijzigingen worden meegenomen in het wedstrijdreglement springen 2022. Het doel van de KNHS en het springforum is om op deze manier beter aan te sluiten bij de wensen van springruiters. Daarom willen ze het deelnemen aan wedstrijden flexibeler maken. Hiervoor komt er meer aanbod voor iedere wedstrijdruiter van elk niveau. Eén van de aanpassingen is dat de instap van de springsport wordt verlaagd naar 30cm voor alle categorieën. 

Extra mogelijkheden

Daarnaast wordt de naamgeving van de klassen aangepast naar de hoogtes. Hiermee komt er een eind aan de oorspronkelijke klassenindeling op letters. Ook worden er tussenhoogtes van 1.05m, 1.15m en 1.25m en een nieuwe klasse op 1.45m-hoogte toegevoegd. Dit is een extra mogelijkheid voor organisaties en deelnemers, maar het is geen verplichting. Organisaties kunnen dus zelf beslissen of ze de klasse aan willen bieden.

Samenvoegingen

Ook worden de hoogtes voor A en B pony’s en voor D en E pony’s gelijkgetrokken. Dit betekent dat er voor de A pony’s een extra klasse van 70cm wordt toegevoegd en dat er een extra tussenhoogte van 1.25m een 1.30m klasse bij komen voor D pony’s. Dit betekent ook wat voor de minimale leeftijd waarop pony’s en paarden in een klasse mogen deelnemen. Daarvoor is een tabel opgesteld die te vinden is op de website van de KNHS. De overige aanpassingen in de springsport zijn daar ook te lezen.

Bron: KNHS

Foto: DigiShots