Sharon de Kok met Daydreamer.
Sharon de Kok met Daydreamer. Foto: DigiShots

Subtop I Sharon de Kok: “De kans op herstel na een operatie was 20%”

Dressuur

Dat Sharon de Kok ooit nog Prix St. Georges zou starten met Daydreamer (v. Daidalos) had ze niet verwacht. De ruin werd geopereerd aan een blessure en had 20% kans op herstel. Toch won de combinatie zondag de gecombineeerde Prix St. Georges/Inter I klasse. 

Advertisement

Niet verwacht

“Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen”, steekt de amazone van wal. “Met Daydreamer rijd ik al langer op dit niveau. We hebben internationaal Young Riders gereden tot hij een blessure kreeg aan zijn been. Het zag er toen niet heel positief uit, de kans op herstel na een operatie was 20%. Ik werd toen zelf ook geopereerd en zou er negen maanden uit liggen. Daarom namen we het risico om hem te opereren en gelukkig kwam het weer helemaal goed.”

Extra speciaal

Helaas was dat nog niet alles. “Na zijn operatie kreeg Daydreamer veel koliek. Dat kwam door de vele boxrust en het stilstaan. Hij is veel afgevallen in dat jaar en we zijn vaak bij de kliniek geweest. We hebben verschillende soorten voer geprobeerd en nu lijken we het eindelijk voor elkaar te hebben. Daydreamer is fitter dan ooit en daarom vind ik alles wat er lukt al mooi meegenomen. Dat we nu met de eerste prijs naar huis mochten maakt het extra speciaal.”

Proef goed afmaken

“De hoogtepunten waren de appuyementen, de series en de uitgestrekte draf. De laatste tijd hebben we samen met mijn goede vriendin en trainster Stephanie de Frel veel geoefend op het binnenkomen en het afgroeten. Dat is iets waar je makkelijk op kunt scoren maar wat je ook al snel vergeet. Om dan kaarsrecht te rijden, zonder wiebeltje, en ook vlot weg te rijden zet je eigenlijk wel de puntjes op de ‘i’”, stelt ze. “Stephanie helpt mij iedere week en ze helpt me heel fijn door de moeilijke stukjes heen puzzelen.”

Bij de les houden

Sharon startte in dezelfde klasse ook nog haar 8-jarige Rising Star (v. Rock Forever NRW). Daarmee werd ze vierde. “Dat is eigenlijk mijn topper in de dop. Toen hij vier jaar geleden bij mij kwam had ik nog niet veel verachtingen van hem. Hij was namelijk heel snel afgeleid. Vanuit het M1 hebben we dan ook in één keer de overstap gemaakt naar het Z2 om hem bij de les te houden. Dat hielp heel erg goed. Na corona zijn we ZZ-Zwaar gestart en daar had hij het weer wat moeilijker mee. Na een tijdje probeerde ik het in de Lichte Tour en dat pakte ook weer beter uit. Het is een heel fijn paard en ik heb inmiddels hoge verwachtingen van hem.”


Sharon de Kok met Rising Star. - Foto: DigiShots

In balans en mooi gedragen

“Rising Star heeft zeker potentie, maar moet nog heel veel kilometers maken. Ik zou graag met hem in de internationale Lichte Tour willen starten. Bij hem ging eigenlijk de gehele draftour heel goed. Dat stond ook bij het jurycommentaar. Hij had veel balans en liep mooi gedragen. Ik moet zeggen dat dit vaker terugkomt op mijn protocollen. Tijdens de training ben ik veel bezig met balans en zelf de controle houden. Meeliften met je paard is makkelijk, maar om echt te scoren moet je balans, rust én energie houden.”

Verschillende paarden

De twee paarden zijn wel heel verschillend, ondanks dat ze beide nuchter en werkwillig zijn. “Bij Rising Star gaat het vooral om de controle en hem bij de les houden. Dat kan ik vaak doen door middel van een moeilijke oefening in de training. Bij Daydreamer gaat het meer om de puntjes op de ‘i’ zetten en de proef perfectioneren. Hij is altijd heel safe, goed bij de les en doet altijd zijn best. Met beide paarden is mijn doel hetzelfde en dat is Grand Prix rijden. Waar ik vroeger ooit van droomde is nu ineens zo gek niet meer.”

Nog niet uitgestudeerd

Ook heeft Sharon nog genoeg toekomstbeloftes op stal staan. “Drie jaar geleden hebben wij een boerderij gekocht, waar we de paarden hebben staan. Naast Daydreamer en Rising Star hebben we ook nog een vijfjarige, driejarige en éénjarige merrie staan. Ik heb heel veel toekomstplannen, maar paardrijden is voor mij wel een hobby. Ik fok veulens als toekomstpaarden voor mijzelf, maar doe dit alsnog naast mijn werk. Voorlopig ben ik in ieder geval nog niet uitgestudeerd met de paarden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: DigiShots

Sharon de Kok met Rising Star.