Sterre van Duuren met Starblack.
Sterre van Duuren met Starblack. Foto: Jeroen Spoolder | Spoolder.net

Subtop I Sterre van Duuren: “Gedroomd dat ik fout zou gaan rijden”

Dressuur

Met haar zelf opgeleide Starblack (v. Sandro Song) maakte Sterre van Duuren haar Inter I debuut in Oud Gastel. De amazone denkt alweer vooruit naar haar volgende wedstrijd, want ze is net 24 geworden en wil dit levensjaar nog graag U25 starten.

Advertisement

Rug gebroken

Sterre was blij dat deze wedstrijd zo goed ging. Daar had ze vijftien weken geleden nog niet aan kunnen denken. Ze vertelt: “Ik ben bij mijn voormalige werkgever onder een paard terecht gekomen en heb daarbij drie ruggenwervels gebroken. Ik zat al vrij snel weer in het zadel en reed ook weer wedstrijden. Helaas kwam er op een wedstrijd een man uit de bosjes waar mijn paard van schrok. Toen heb ik zo’n klap gemaakt dat ik zes weken lang op bed heb gelegen.”

Traumatische ervaring

Door de val was Sterre wel bang geworden. “Ik reed altijd jonge paarden voor anderen. Door het trauma dat ik op heb gelopen besloot ik niet meer voor een stal te gaan rijden. Ik werk nu voor mijzelf en kan daardoor zelf beslissen welke paarden ik wel of niet ga rijden. Starblack is mijn eigen paard en hem vertrouw ik volledig. Mijn opa en oma hebben hem aan mij gegeven toen hij drie jaar was. Starblack was toen net zadelmak. Ik heb hem helemaal zelf opgeleid tot de Inter I.”

Gelukt

In Oud Gastel moest de amazone voor het eerst de proef uit haar hoofd rijden. “Dat vond ik nog wel even spannend, omdat ik had gedroomd dat ik verkeerd zou gaan rijden. Ik wilde me echt goed concentreren op de proef, maar doordat ik er zo over nadacht slopen er wat schoonheidsfoutjes in. Het doel was om goed te rijden en te laten zien dat we het kunnen en dat is gelukt. Bij één van de juryleden kregen we zelfs al 65%. Het was wel spannend omdat je in de Subtop altijd wel tegen grote ruiters moet rijden. Je wil toch graag net zo goed worden als zij zijn.”

Fijn drafgedeelte

Wat waren de hoogtepunten van de proef? “Het drafgedeelte was fijn. Het appuyeren, uitstrekken en de schouderbinnenwaarts waren heel goed. Voor de series kregen we trouwens ook achten.” Sterre weet ook waar ze nog graag aan wil werken. “In galop mag Starblack nog wat meer bergop worden. We gaan toevallig woensdag naar Den Dungen en dan hoop ik dat het meer aan elkaar is en de schoonheidsfoutjes eruit zijn. Ik hoop op 65%, want ik wil zo snel mogelijk door naar de Inter II. Door mijn leeftijd heb ik nog maar een jaartje om U25 te worden en dat is wel mijn doel.”

Samen met opa en oma

Sterre doet dit allemaal met behulp van haar opa en oma. “Zij hebben me de kans geboden om mijn eigen stal op te richten. Voor hun wil ik voor het hoogst haalbare gaan. Opa en oma hebben alles voor mij over en ondanks dat ze 73 en 83 zijn helpen ze nog met de stallen en gaan ze altijd mee op wedstrijd. Ik vind het heel bijzonder dat ze zo voor me klaarstaan. Het is fijn dat we het samen kunnen doen”, besluit ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Jeroen Spoolder I Spoolder.net