Koen Silvertant met Fifty Fifty.
Koen Silvertant met Fifty Fifty. Foto: DigiShots (Leanjo de Koster)

Koen Silvertant: “Gaaf om te voelen waar je normaal gesproken naartoe werkt”

Dressuur

Door een blessure van dressuuramazone Petra van Esch, was aan Koen Silvertant de eer om haar paarden tijdelijk verder te trainen. Dat ging zo goed, dat hij haar Grand Prix-paard Fifty Fifty (v. Florencio) mee mocht nemen maar de selecties van de regiokampioenschappen. 

Advertisement

Jonge paarden

“Ik rijd bij Dressuurstal Petra van Esch de jonge paarden”, begint Koen te vertellen. “Daar rijd ik meestal een vast paard op wedstrijd. Soms rouleert dat een beetje, het is net wat er op stal staat. Vaak gaat het om jonge paarden die ze zelf gefokt hebben. Het zijn eigenlijk altijd de jonge paarden die ik opleid. Ze zijn soms een beetje onvoorspelbaar, maar het is juist leuk om ze van alles te leren. Wanneer ik met ze start kunnen ze nog niets en wanneer ze ongeveer zes jaar zijn, gaat Petra erop. Het is leuk dat ik ze basis mee mag geven.”

Super druk en leuk

Dat Koen nu met Fifty Fifty in de ring verschijnt, vindt hij zelf een unieke situatie. “Ondanks dat ik hem nu al een tijdje rijd kan ik het nog steeds niet helemaal geloven. Petra is vier maanden geleden van haar paard gevallen en heeft daarbij een schouderblessure opgelopen. In die tijd had ik vakantie van mijn studie, dus ben ik haar paarden naast de andere paarden die ik reed gaan rijden. Ik reed vier paarden van Petra en ook nog twee van mijzelf. Dat was soms druk, maar super leuk.”

Blessure tegengevallen

“Eigenlijk heb ik nog nooit echt een leerpaard gehad”, gaat Koen verder. “Ik heb zelf tot het M1 gereden en deze paarden waren allemaal Z of hoger. Het is gaaf om nu te voelen waar je normaal gesproken naartoe werkt. In eerste instantie had Petra gehoopt dat haar blessure mee zou vallen maar helaas was dat niet zo en moest ze geopereerd worden. Ik ben al die tijd haar paarden blijven rijden, tot mijn studie weer begon. Ik kon ze niet meer allemaal blijven rijden, maar ben Fifty Fifty er wel bij blijven rijden. Het is voor Petra ook fijn dat hij zo lekker aan het lopen blijft.”

Wel starten

Op een gegeven moment reed Koen voor zichzelf in de bak met Fifty Fifty, terwijl Petra les aan het geven was. “Paulien (Van Esch, red.) zat in de kantine koffie te drinken en toen Petra klaar was met de les ging ze de kantine in om de oortjes op te bergen. Toen kwam Petra in de deuropening staan en riep Paulien: ‘Koen, je gaat hem wel starten hè?’. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Ik had al twee paarden die ik zou starten in de selecties. Drie paarden in drie verschillende klassen terwijl ik studeer en een bijbaan heb is veel, maar dit moest ik gewoon doen.”

Genieten

Zo gezegd, zo gedaan. Al ging het nog niet gelijk van een leien dakje. “De eerste keer was ik er zelf niet helemaal bij omdat ik niet wist wat me overkwam. Ik zat zo te genieten dat ik niet meer aan het rijden was. De andere keer heb ik zelf wat foutjes gemaakt. Maar afgelopen weekend voelde het eindelijk zoals het thuis ook kan zijn. Ik was bewust goed aan het rijden en het ging super lekker. Ik wilde een foutloze proef en hoewel dat niet helemaal gelukt is, hadden we voor het halthouden wel eindelijk een acht. Het ging zoals ik het wilde.”

Correct en harmonieus

Nadat hij klaar was met zijn proef kreeg hij een enorm compliment van de jury. “Zij zeiden: ‘Dit is paardrijden zoals het hoort te zijn’. Dat is wel heel gaaf. Ik denk dat dit ook typisch iets is voor Petra haar kijk op de paarden en de manier van trainen. Het is altijd heel harmonieus en los en het paard draagt zelf zijn lichaam. Niet meer voorbeen en spektakel, maar correctheid. Harmonie wordt steeds meer gewaardeerd en daar ben ik blij om. Ik vind het jammer dat Petra soms ondergewaardeerd wordt omdat spektakel vaak hoog gewaardeerd wordt. Zij is zó goed in technisch paardrijden en kan in lessen in zo’n korte tijd zoveel verschil maken. Ik zou het gaaf vinden als meer mensen dat gaan waarderen!”

Sterke groep

Hoe gaat Koen nu verder? “Ik hoop dat ik met Fifty door ben naar de Brabantse Kampioenschappen. Ik heb helaas niet alle selecties kunnen rijden. Eén keer had ik corona en de laatste selectie kan ik niet rijden omdat hij in mijn tentamenweek valt. We moeten het dus met deze drie wedstrijden doen en we zitten in een sterke groep. Hopelijk gaat het lukken. Verder is het doel dat Petra er zo snel mogelijk weer op gaat. Afgelopen week heeft ze haar laatste operatie gehad dus ik hoop dat ze snel weer in het zadel zit.”

Grote passie

“Voor mij is het paardrijden op dit moment echt nog een hobby, ondanks dat het wel mijn grote passie is en ik er veel uren aan besteed. Mijn doelen zijn om alle paarden die ik mee mag nemen op concours mooi klaar te maken. Of ik professioneel in de paarden wil, dat weet ik nog niet. Dat zien we vanzelf wel”, sluit hij af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots