© DigiShots
© DigiShots Leanjo de Koster

Onderzoek KNHS: “Praten over ongewenst gedrag gebeurt in paardensport meer dan in andere sporten”

Algemeen

De KNHS onderzocht samen met Centrum Veilige Sport Nederland in welke mate grensoverschrijdend gedrag tussen mensen binnen de paardensport voorkomt. Het gemiddelde binnen de paardensport ligt veel lager dan het landelijk gemiddelde. Ook blijkt uit het onderzoek dat paardensporters er vaker over praten dan andere sporters.

Advertisement

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

De KNHS geeft aan dat er een hele brede definitie is van grensoverschrijdend gedrag. Hier wordt onder verstaan dat iemand ongewenst gedrag toont en daarmee een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige of kwetsende situatie creëert. Er bestaan verschillende vormen van ongewenst gedrag. Dit gaat over bijvoorbeeld mentaal ongewenst gedrag, zoals pesten, uitsluiten en discrimineren. Ook kan er sprake zijn van lichamelijk ongewenst gedrag, zoals fysiek geweld of dwingen tot sporten. Ten slotte kan er sprake zijn van seksueel ongewenst gedrag. Dit kan  zich uiten in het maken van seksueel getinte opmerkingen tot het verrichten van seksueel onwenselijke handelingen.

35% van de paardensporters

Uit landelijk onderzoek van NOC*NSF (Mulder, 2020) onder volwassen die terugkijken op hun jeugd, blijkt dat bijna 72% van de Nederlandse sporters in hun jeugd wel eens te maken heeft gehad met ongewenst gedrag. Voor wat betreft de paardensport ligt dit percentage beduidend lager: van de bijna 1300 respondenten uit het KNHS-onderzoek heeft 35% wel eens ongewenst gedrag meegemaakt.

Mentaal ongewenst gedrag

De meeste respondenten die ongewenst gedrag meemaakten, geven aan dat het om mentaal ongewenst gedrag ging (34%). Dit gaat vooral over maneges, verenigingen en pensionstallen waar er geroddeld wordt. Dit gedrag lijkt vooral binnen de lagere niveaus van de wedstrijdsport voor te komen. Volgens de KNHS specifiek gezien in de klasse B.

Machtsverhouding

Ook geeft de KNHS aan dat de onderlinge machtsverhouding voor problemen kan zorgen. Dit is bijvoorbeeld de relatie tussen staleigenaar en ruiter of ruiter en instructeur. Ongeveer 2,6% van de respondenten heeft als gevolg van een dergelijke machtsverhouding wel eens te maken heeft gehad met lichamelijk ongewenst gedrag en zo’n 6,6% met seksueel ongewenst gedrag.

Niet stoppen

Over het algemeen stoppen ruiters die ongewenst gedrag hebben meegemaakt niet met rijden. Er wordt veel gepraat over wat er gebeurd is met vrienden of familie. Dit gebeurt in de paardensport volgens de KNHS vaker dan in andere sporten. Wat wel hetzelfde is als in andere sporten, is dat de dader er nagenoeg altijd mee wegkomt.

Vertrouwenspersoon

De KNHS komt naar aanleiding van dit onderzoek in 2022 met een campagne om een veilig sportklimaat te realiseren. Daarnaast moedigt de organisatie mensen die te maken hebben gehad met ongewenst gedrag aan om contact op te nemen met de vertrouwenspersoon mevrouw Hester van der Bij via  0577-408235 of per e-mail h.van.der.bij@knhs.nl.

Bron: KNHS

Foto: DigiShots