Christine van Loon met Teun
Christine van Loon met Teun Madelon Korthuis fotografie

Christine van Loon over horseball: ‘’Je werkt echt samen en leert veel van elkaar!’’

Algemeen

Horseball is een combinatie van rugby, basketbal en paardrijden. Je rijdt in een team van maximaal 6 personen (twee wissels en vier in het veld) en door middel van het overspelen van de bal moet je proberen te scoren in een hoepel die op 3,5 meter hoog hangt. De bal moet van de grond worden opgepakt door middel van een opraapriem die aan de beugels vastzit en door naast het paard te hangen. 

Advertisement

Horseballteam PSV Polarfürst uit Vries

In 2007, toen Christine van Loon acht jaar oud was, begon ze met horseball. ‘’Op de manege waar ik vroeger reed, werd een wedstrijd georganiseerd met een Belgisch team. Ik ben daar toen gaan kijken en dat beviel zo goed dat ik toen zelf ook horseball ben gaan doen’’, vertelt Christine, lid van Horseballteam PSV Polarfürst uit Vries. ‘’Ik reed toen op manegepony’s mee in het team, toen zijn we in 2011 verhuisd naar stal Jan Dolfing, waar we nu nog steeds rijden met het team.’’

Snel en wendbaar

‘’In principe is ieder paard geschikt voor horseball, maar ze moeten wel snel en wendbaar zijn, dus op hoog niveau zie je vaak Engelse volbloeden. Zelf heb ik sinds 2015 een dertienjarige Fries x KWPN: Teun. Teun is dus niet waar je in eerste instantie voor zou kiezen, maar hij vind het super leuk om te doen en het is soms ook wel een voordeel dat hij wat lomp is; hij beukt overal doorheen!’’, lacht Christine. Ze reed hem al een tijdje voor zijn oude eigenaar en besloot hem daarna over te kopen, omdat ze samen zo veel bezig waren met horseball en er veel plezier in hadden. 

‘’Hij weet wat hij moet doen’’

‘’Het leukste aan horseball vind ik toch wel het team, je werkt echt samen en besteedt ook veel vrije tijd samen. En natuurlijk dat mijn paard het zo leuk vindt; zodra ik de bal krijg, weet hij wat hij moet doen en zijn we weg. De horseball-wereld is op dit moment nog erg klein in Nederland, maar wel heel hecht. Je leert hierdoor heel veel mensen kennen, waarvan je dan weer veel kunt leren. Je merkt ook echt dat teams elkaar de kans geven om dingen te proberen, zelfs als eigenlijk al duidelijk is wie er beter is.’’

‘’Duizenden mensen in het publiek’’

‘’Mijn leukste herinnering is toch wel het WK in Portugal in 2016, dat was echt een van mijn toppunten. Het was de eerste keer dat Nederland meedeed aan het WK en we werden uiteindelijk vijfde. We waren met ons team ook bij Friesian Proms 2020 en zover ik weet was dat de enige keer dat er zo’n horseball-show werd gegeven. Volgens mij zaten er wel duizenden mensen in het publiek, dus dat was echt super leuk om te doen en heel anders dan een normale wedstrijd!’’, vertelt Christine enthousiast. 

Groter en bekender

‘’Ik hoop dat horseball wat groter en bekender gaat worden in Nederland. Nederland en België zijn ongeveer tegelijkertijd begonnen met het introduceren van horseball, maar vergeleken met België blijft Nederland echt achter. En al helemaal in vergelijking met Frankrijk, Spanje en Portugal; daar is horseball echt heel groot.’’ Vroeger organiseerde de KNHS ieder jaar het NK in Ermelo. Uiteindelijk werd dit een internationale wedstijd die meerdere dagen duurde, maar de KNHS is toen gestopt met het organiseren. ‘’We hebben nog wel een paar keer een mail gestuurd, en er is zelfs nog een keer iemand langs geweest, maar we komen gewoon niet in contact met de juiste mensen. We proberen echt aan allerlei kanten meer bekendheid te creëren.’’

Toekomst

‘’Ik hoop ooit nog een WK of EK te spelen, maar omdat ik nu in België studeer, ben ik op zoek naar een team waarbij ik me kan aansluiten zodat ik verder kan groeien’’, sluit Christine af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. 

Foto: Madelon Korthuis fotografie