Jantien Naber met Harm
Jantien Naber met Harm privé bezit

Jantien Naber doet goede zaken in Kampen

Springen

De dertienjarige Jantien Naber won afgelopen weekend de finale van de klasse L en M de Zilveren Ui in Kampen. De Zilveren Ui is een springwedstrijd met meerdere voorselecties. Je moet minimaal een selectiewedstrijd gereden hebben om mee te mogen doen aan de finale. De Hoefslag sprak Gert Naber. Trotse vader van Jantien.

Advertisement

Ga ervoor

“In de klasse L reed Jantien de ier Barnadown Be Lucky (v. Ricardo Z ). Het klassiek parcours ging heel goed en foutloos. In de avond volgde de finale. Een klassiek parcours met barrage.” vertelt Gert. “Jantien rijdt normaal met Lucky eventing. Na het eventingseizoen hebben we even een maandje rustig aangedaan  en daarna is de training weer opgepakt. In de winter trainen wij rustig door. Thuis werken wij aan de dressuur. Het springen oefenen we ook thuis, maar rijden ook wat springparcoursen. Daarom zijn wij normaal niet zo van de barrage. Maar Lucky liep zo lekker, dat wij zeiden, ga er maar voor. En dat hoef je natuurlijk tegen een dertienjarige maar een keer te zeggen. Dit resulteerde in een foutloze ronde met de snelste tijd.”

Dubbel winst

“In de klasse M startte Jantien de negenjarige Harm ( Dakar VDL ). Onze oudste dochter Leida, heeft Harm al naar het M springen en M eventing gereden. Jantien heeft de teugels overgenomen en rijdt nu met Harm ook in beide disciplines in de klasse M. Harm is een heel trouw paard. Een super leermeester. Ook hij deed het afgelopen weekend fantastisch. Na de winst in de klasse L , wist Jantien ook de klasse M te winnen. Dat is toch super gaaf. Een dertienjarige tussen al die volwassen ruiters en dan twee keer met de winst er vandoor gaan.”

Focus

“De focus ligt bij ons toch op de eventing,”vertelt Naber. “Wat ik al zei, gebruiken wij de wintermaanden om rustig door te trainen. Zowel Jantien als Leida zijn geselecteerd voor het KNHS-talentenplan springen en krijgen les van Luc Steeghs en Edwin Hoogenraat. Omdat thuis voldoende mogelijkheden zijn om crosstraining te doen, is er bewust gekozen voor het springen. Als ze goed springen en een goed oog hebben voor de sprong, komt dit de veiligheid in de cross ten goede. Vanaf februari pakken wij ook het rijden in het terrein weer op. Met Lucky is Jantien dit jaar Gelders Kampioen geworden in de klasse M eventing. Dit paard gaat ze volgend jaar ook weer uitbrengen in de eventing en kijken hoever ze hiermee kan komen. Stiekem hoopt ze bij de Junioren te kunnen starten met Lucky. Harm gaat de verkoop in. Hij heeft onze twee dochters veel geleerd. Hij is trouw, makkelijk te rijden, gewoon een goed en eerlijk paard. Harm mag een andere ruiter weer gaan helpen om de kneepjes van het vak springen en eventing bij te gaan brengen.”