Afbeelding
Sassofotografie.it

Danny Brinkbok: “De MCI is echt een feestje omdat je iets gemeenschappelijks deelt”

Dressuur

Tijdens het laatste weekend van oktober werd in Turijn het Europees Kampioen Masters Cheval Iberique verreden. Danny Brinkbok deed mee met haar Lusitano hengst Castor. Ze vertelt over hun deelname en over wat de MCI precies inhoudt.

Advertisement

Ontstaan

In Nederland is de MCI nog geen bekend begrip. Danny vertelt over het ontstaan van deze competitie: “De Masters Cheval Iberique is ontstaan in 1997 in Frankrijk. Het is een dressuurcompetitie voor PRE-paarden en Lusitano’s. Na een aantal jaren sloot Italië zich erbij aan. Daarna hebben steeds meer landen zich aangesloten bij de MCI. In België is het een groot begrip, maar Nederland loopt daarin nog een beetje achter. Op 1 januari 2018 is ook in Nederland de MCI opgericht door Jacqueline de Ridder.”

Vrije kledingkeuze

Ze vertelt verder: “Het leuke aan deze competitie is dat de kledingkeuze vrij is. Je mag je kleden volgens de Engelse, Spaanse of Portugese voorschriften. Daarnaast mag je er zelf voor kiezen of je een slipjas aandoet of een regulier wedstrijdjasje. Hetzelfde geldt voor de cap of het hoedje. De staart en manen worden ook netjes ingevlochten. Alles is in Spaanse of Portugese stijl, zelfs je hoofdstel en zadel. Je maakt echt veel werk van de kleding en het uiterlijk. Hiermee kun je dan ook extra punten verdienen. Doordat je iets gemeenschappelijks deelt met alle ruiters en amazones, is het echt een feestje. Er heerst een gezellige sfeer en er is vaak een strodorp bij de wedstrijden. Je hebt allemaal dezelfde soort paarden en die zijn ook allemaal gelijk aan elkaar. Dat maakt het zo leuk!”

Wedstrijden

Net als bij KNHS-wedstrijden, zijn er binnen de MCI verschillende klassen. Danny geeft uitleg: “Er zijn speciale proeven voor de jonge paarden. Hier wordt niet per onderdeel gepunt, maar er wordt gekeken naar de algemene dingen. Dit is eigenlijk Level 0 zeg maar. Dan krijg je als eerste Level 1 en dit kun je vergelijken met een stukje L en een stukje M, inclusief de eenvoudige wissel. Daarna volgt Level 2 wat lijkt op het Z1 niveau. Bij Level 3 wordt de officiële FEI junioren Z2 proef gereden. Level 4, 5 en 6 behoren tot de Subtop. Hier worden de PSG, Inter A en Grand Prix verreden. Alle proeven worden in een 20x60 baan gereden, ongeacht welk level.”

Selectie NK

Ze vervolgt: “Voorheen kon je je via drie MCI wedstrijden of KNHS baroque wedstrijden selecteren voor het NK, mits je een score had van 62%. Hier mogen Lusitano’s, PRE’s en Crusado’s aan meedoen. Op het EK zijn alleen volledige PRE of PSL (Puro Sangue Lusitano) paarden met stamboom welkom. Zelf heb ik ook een KNHS baroque wedstrijd georganiseerd in 2018, dat was in Velsen-Zuid. Tijdens die wedstrijd werden er zeven mensen geselecteerd voor het Nederlands Kampioenschap MCI. Vanaf dit jaar was er een open inschrijving voor het Nederlands Kampioenschap MCI. Hier wordt beoordeeld door drie juryleden volgens de MCI-EU regels, waarvan Monica Drohm het vaste jurylid is. Afhankelijk van het aantal deelnemers op het NK, mag er een x-aantal door naar het Europees Kampioenschap.”

Eigen ervaring

Zelf heeft Danny al meerdere malen meegereden op kampioenschappen, ze vertelt hierover: “Ik heb vier keer het Nederlands Kampioenschap MCI meegereden en daarbij ben ik drie keer geselecteerd geweest voor het Europees Kampioenschap. Die heb ik ook alle drie gereden. Het level dat je op het NK rijdt, rijd je ook op het EK. Naast de reguliere proef, maak je een kür op muziek met vaste onderdelen. Dit jaar was ik eerste in Level 3 op het NK en was ik overall sub-kampioen.”

Eigen Lusitano en PRE

Danny vertelt over haar eigen paarden: “Ik ben begonnen met mijn PRE Farruq. Hij was 2,5 toen ik hem kocht en net een half jaar geleden geïmporteerd uit Spanje. Ik heb hem zelf zadelmak gemaakt en tot het M2 uitgebracht. Mijn man Sander heeft hem daarna nog gereden. Nu is hij al een tijdje geblesseerd voor de wedstrijdsport. Ik was toe aan iets nieuws en heb naast Farruq de zesjarige Lusitano hengst Castor gekocht. Met hem rijd ik al mijn wedstrijden. Naast de KNHS-wedstrijden, waarbij we tot nu toe tot het Z2 zijn gekomen, rijd ik met hem de MCI-wedstrijden. Onze samenwerking is heel goed en daarom wil ik met hem echt nog graag hoger komen, maar dan moeten de wissels een stuk beter worden.”

EK Turijn

Afgelopen oktober was het dan zo ver, het Europees Kampioenschap in Turijn. Danny vertelt enthousiast over haar ervaringen: “We gingen met vier Nederlandse deelnemers naar Italië. Het was een reisje met z’n allen, want we reden echt in colonne. Eenmaal in Turijn aangekomen, stonden ook al onze paarden bij elkaar, dat maakt het heel gezellig. We waren twee dagen eerder op locatie, zodat onze paarden konden acclimatiseren. Op donderdag 27 oktober was de opening. In oranje kleding liepen we achter onze eigen voorzitter de piste in. Dit zorgde voor een soort Olympische sfeer en dat was heel gaaf.”

Ze vervolgt over haar eigen proeven: “Op vrijdag begonnen de wedstrijden en ik was erg tevreden over mijn proef, maar wist dat ik niet voor de winst hoefde te gaan. Ik behaalde een nette 62,7%. De wissels tellen twee keer, dus daar laat ik nog punten op liggen. Op zaterdag reed ik mijn kür op muziek. Hierbij haalde ik 64,5%. Ik ben altijd ontzettend zenuwachtig voor de kur. Het begint nu wel steeds leuker te worden nu het beter gaat en dan vallen de zenuwen gelukkig mee. Toch voel je je altijd erg serieus genomen, want op het EK wordt er gejureerd door vijf juryleden. Dat zijn allemaal FEI-juryleden of jury’s die minimaal Grand Prix niveau mogen beoordelen. Als je dan je proef rijdt, weet je waar je het allemaal voor doet!”

Wil je nu meer weten over de MCI? Neem dan een kijkje op de website:

https://www.mci-nl.club/Home/

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan